Dovoljno za proizvodnju oko 32 milijarde limenki koka-kole 🥤

U novom istraživanju naučnici su došli do otkrića da se na dnu okeana nalaze ogromne rezerve šećera za koje do sada nismo znali.

Naime, oni su otkrili da livade morske trave na dnu okeana imaju ogromne količine šećera.

Radi se o šećeru u formi saharoze, a morska trava ga ispušta u okeansko dno, odnosno u područje rizosfere, biološki najaktivniji sloj tla koji se nalazi uz koren i pod njegovim je izravnim uticajem. To znači da su koncentracije šećera na morskom dnu oko 80 puta veće nego što se očekivalo.

- Morska trava širom sveta vjerojatno pokriva oko 1,3 miliona tona saharoze - rekli su naučnici.

To je dovoljno za proizvodnju oko 32 milijarde limenki koka-kole.

- Morska trava proizvodi šećer fotosintezom - rekla je morska mikrobiologinja Nikol Dubilier sa Instituta Maks Plank u Nemačkoj.

U prosečnim uslovima osvetljenja biljke koriste većinu šećera koji proizvode za vlastiti metabolizam i rast. Ali kada je jako osvetljenja, na primer u podne ili tokom leta, biljke proizvode više šećera nego što mogu iskoristiti ili skladištiti. Zatim otpuštaju višak saharoze u svoju rizosferu.

Čudno je što okolni mikroorganizmi ne koriste previše taj šećer. Izgleda da morska trava, kako bi zaštitila rezerve saharoze, ispušta fenolne spojeve, piše Science Alert.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#naučnici

#okean

#šećer