Isplivale glasine o protestu...

Kako prenosi portal Mondo, Vimbldon je šokirao celu tenisku javnost kada je saopšteno da ruski i beloruski teniseri i teniserke neće moći da se takmiče na ovom turniru. Zbog rata u Ukrajini zvaničnici turnira su rešili da ne dozvole nekim od najboljih tenisera i teniserki da nastupe na londonskoj travi. 

Švajcarski Blik objavio tekst pod naslovom Novak Đoković se sprema da bojkotuje Vimbldon! Dobro poznati list piše kako se još uvek osećaju potresi zbog odluke o suspenziji Rusa i Belorusa, a navode da bi i Novak Đoković trebalo da razmisli o svom učlestvovanju na turniru. 

Drugi grend slem sezone počinje 27. juna, a Blik navodi da je jedan od prvih trenera Novaka Đokovića Nikola Pilić savetovao svetskom broju 1 da se ne pojavi na turniru! 

Drugi teniseri moraju da zauzmu jasnu poziciju i da kažu: 'Ako oni ne igraju, ne igramo ni mi.' Bilo bi zanimljivo videti kako bi Vimbldon reagovao na to.

Nakon što je propustio Australijan open i sve turnire u Americi zbog toga što nije vakcinisan ovo bi bila šoktantna i velika odluka za Novaka, koji u Londonu treba da brani titulu. 

Ipak, sam Novak je već javno istupio protiv isključivanja tenisera sa Vimbldona na političkoj osnovi. Čim je ta odluka objavljena rekao je da se ne slaže sa njom. Kako je rekao Đoković:

Kada kažem politika, ima je u sportu. Rukovodeća tela i organizacije, strukture su tu. Politika je generalan termin. Ne valja kada se politika na višem nivou meša u naš sport. Stojim pri onome što sam rekao, nema potrebe za suspenzijom sportista, posebno tenisera. Ne vidim kako oni doprinose bilo čemu što se dešava u ratu. U tenisu imamo pravilo da nema diskriminacije: Pravilo je da se igra po rankingu, ne nacionalnosti. Vimbldon je to prekršio. ATP i PTPA su izašli sa izjavama, a ja sam to podržao.

Autor: mondo.rs

#Belorusi

#Broj 1

#Novak Đoković

#Sport

#bojkot

#najbolji teniser sveta

#nole

#rusi

#vimbldon

#đoković