Najmanje jedna osoba poginula, nekoliko povređeno

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je večeras da je Rusija napala Kijev krstarećim projektilima baš u vreme posete generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša i bugarskog premijera Kirila Petkova.

- Ovim gnusnim činom varvarstva Rusija još jednom pokazuje svoj odnos prema Ukrajini, Evropi i svetu - objavio je Kuleba na Tviteru.

Najmanje jedna osoba je poginula, a nekoliko je povređeno, uključujući neke koji su ostali zarobljeni ispod ruševina, nakon što su ruske snage pucale na ukrajinsku prestonicu, saopštili su spasioci.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je oblast Ševčenkovski u severozapadnom delu grada dva puta pogođena, što je izazvalo požare u najmanje dve visoke zgrade.

Eksplozije, koje su izbacile oblake crnog dima u vazduh, usledile su ubrzo nakon što su generalni sekretar UN Antonio Gutereš i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održali konferenciju za novinare. Ukrajinske vlasti su saopštile da su generalni sekretar UN i njegov tim bezbedni.

Ranije je agencija Rojters je javila da su se u Kijevu danas čule dve eksplozije i da nema više detalja o tome šta je izazvalo eksplozije.

Odvojeno, dve snažne eksplozije čule su se i u ruskom gradu Belgorodu u blizini granice sa Ukrajinom. Kako su rekli očevici, eksplozije su se čule u južnom delu grada. Nejasno je šta je izazvalo eksplozije i da li ima žrtava ili štete.

Autor: redportal.rs

#Kijev

#Kuleba

#Ukrajina

#napad