Prva žena na tom mestu nakon 20 godina

Mandatar Dritan Abazović rekao je danas u ekspozeu pred poslanicima crnogorskog parlamenta da će nova vlada počivati na 2 glavna stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju.

Kako je rekao, ta 2 stuba nose 5 prioritetnih pravaca delovanja: borbu protiv korupcije, više održivih investicija, integracije u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, kao i afirmaciju dece i mladih.

Dodao je da su svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne "njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti", prenose podgorički mediji.

- Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nisu direktno sarađivali - poručio je Abazović.

Podsetio je da je, kako je rekao, agresija Rusije na Ukrajinu, koju je prethodna Vlada već osudila i obavezala se na poštovanje sankcija EU Rusiji, izazvala burna geopolitička kretanja.

Uprkos tim izazovima i generisanju novih kriza, Abazović smatra da su otvorene nove perspektive za Crnu Goru.

- Zato sada moramo da ubrzamo ispunjavanje preostalih uslova za ulazak u Evropsku uniju. Verujem da Crna Gora može da zatraži ubrzani prijem i da hitnim, ali mudrim odlukama može uskoro postati punopravna članica EU - poručio je Abazović na sednici na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova manjinska vlada.

Nova vlada će, kako je predloženo, imati 18 resora, 4 potpredsednika vlade i 2 ministra bez portfelja.

Prethodno je poslanica Socijalističke narodne partije Danijela Đurović izabrana za predsednicu Skupštine Crne Gore.

Đurović je saopštila da je Državna izborna komisija dostavila izveštaj o popuni upražnjenih poslaničkih mesta Demokratskog fronta pa je započeo poslanički mandat Andriji Mandiću i Janku Milatoviću.

Sednici ne prisustvuju poslanici Demokrata, Demokratskog fronta, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

Skupština Crne Gore novu vladu bira tri meseca nakon što je odlazećoj premijera Zdravka Krivokapića izglasano nepoverenje početkom februara.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Crna Gora