Glavna nagrada za prvoplasirani roman iznosi 500.000 dinara, a biće štampan u tiražu od barem 20.000 primerka

Šesti književni konkurs Čitalački maraton za pisce koji stvaraju za mlade otvoren je od 6. aprila i trajaće do 1. jula, najavila je danas direkcija domaće izdavačke kuće Klett u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.

Foto: Rade Prelić

Glavna nagrada za prvoplasirani roman iznosi 500.000 dinara, koji će biti štampan u velikom tiražu od barem 20.000 primerka, a buduća dela se obraćaju deci uzrasta od 11 do 14 godina.

Direktorka izdavaštva KlettGordana Knežević Orlić istakla je da ovim velikim konkursom podržavaju pisce koji stvaraju za mlade i čitaoce da što više upijaju, konzumiraju savremenu književnost.

Video: Tanjug/NZ

Podsetila je da se na konkursu bira barem 5 knjiga za objavljivanje, dok 100 nastavnika srpskog jezika u školama predstavlja žiri, oni čitaju romane i imaju prvo proces rangiranja.

Da bude jasnije, ovako kreću koraci konkursa: svi pristigli rukopisi moraju pod šifrom biće poslati Stručnom žiriju koji će od tekstova odabrati one koji će činiti uži izbor i proslediti ih pod šifrom Glavnom žiriju na glasanje.

Onda će Glavni žiri, u čijem sastavu je više od 100 nastavnika srpskog jezika u osnovnim školama, rangirati rukopise.

Foto: Rade Prelić

Pet prvoplasiranih romana prema glasovima Glavnog žirija biće urednički priređeni i štampani najkasnije do kraja marta 2023. godine.

O značaju Čitalačkog maratona za razvijanje čitalačkih navika učenika i ljubavi prema knjizi, govorili su predstavnici stručnog žirija: Dragana Ćećez Iljukić, profesorka srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar, i Krsta Popovski, urednik u izdavačkoj kući Klett.

Video: Tanjug/NZ

- Svakog leta čitam i biram najbolje romane za mlade koji stižu na konkurs i veoma sam ponosna što sam deo ovako značajnog projekta - istakla je profesorka Dragana Ćećez-Iljukić.

Prema njenim rečima, čitanje novih rukopisa i objavljivanje kvalitetne literature za decu danas je posebno važno jer je svet postao bezuman, a vreme izokrenuto i skroz naopako.

Video: Tanjug/NZ

Sa tim u vezi, kako ona kaže, sreća je u savremenom dobu veoma važna, a recept za sreću je teško postići, i navela je istraživanje na tu temu sa Harvarda koji su se predano prepustili tome.

Rezultati koje su dobili govore da su srećni svi oni ljudi koji dobro komuniciraju sa drugima.

- Tako je i sa ovim konkursom. Putem Čitalačkog maratona sa decom komuniciramo na više nivoa. Prvi je da se na ovaj način ponudi mladima od 11 do 14 godina književnost za njih, specifična za naše podneblje. Drugi nivo se tiče toga da deca razvijaju kritičko mišljenje, empatiju, estetiku, otvaramo im vrata za pronalaženje svoje sreće - napomenula je profesorka srpskog jezika i književnosti. Možda ne možemo promeniti sve i ceo svet, ali možemo sebe i neke stvari oko sebe. Svetlost se čuva u knjigama i kroz ovaj važan konkurs – projekat - zaključila je Dragana Ćećez Iljukić.

Foto: Rade Prelić

Poznati književni kritičar i urednik Petar Arbutina nadovezao se na pojam sreće koju je profesorka istakla, i rekao da je stvaranje sreće moguće upravo kroz ovaj književni konkurs koji se obraća najmlađima.

Arbutina smatra da sve što od rukopisa stiže na konkurs je veoma široki front gde pisci pokušavaju da menjaju sliku o svetu koji nas okružuje, i krivo mu je što taj front nije još veći.

Video: Tanjug/NZ

- Zanimljiva dela čitamo na konkursu. Kriza književnosti nije danas kriza nečitanja, već upravo čitanja. Mora da postoji svuda prisutna kritička svest, pa i kod mladih u Čitalačkom maratonu. Dubinsko razumevanje sebe dolazi iz dubinskog razumevanja drugih. Tako samosvest nije ono što mnogi danas podrazumevaju – šta mislimo mi o sebi, već šta drugi misle o nama. Stvaranje te mogućnosti pruža upravo naš konkurs - kazao je Arbutina i objasnio da nemaju nameru da od dece čitalaca stvaraju i decu buduće pisce kao neki regrutacioni centar, već će oni sami odlučiti da li žele nekada da pišu knjige.

Krsta Popovski, urednik kuće Klett otkrio je da su na konkurse pristizali rukopisi u ogromnim količinama, od 100 do 400 dela, i drago mu je da čita romane bez imena autora, već pod šifrom, kako su i pravila konkursa, jer samo na taj način neće imati predrasude ili zbog poznatog imena se opredeliti za isticanje njihovih knjiga.

- Do sada smo objavili 25 zaista izvanrednih knjiga tokom prethodnih pet konkursa gde ima i neafirmisanih autora, što nam je posebno zadovoljstvo. Deci tako nudimo jedan paralelni svet ni nalik svakodnevici koja nije nimalo lepa ni prijatna, i odvlačimo ih od sveta društvenih mreža, pokazujemo im da ima toliko toga još drugog. Dobićemo na neki način bolje ljude od sve te dece kroz Čitalački maraton - rekao je urednik Popovski.

Na prošlogodišnjem konkursu nagradu za najbolji rukopis dobio je roman Četiri karte za Havanu, autorke Biljane Marković Jevtić, koji odiše toplinom, emocijom i neutoljivom čežnjom za putovanjem.

Vešto vođena priča sigurno će omogućiti mladim čitaocima da se sažive sa ranim sazrevanjem glavne junakinje Tijane, kako navode iz kuće Klett.

Do sad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 600 Čitalačkih klubova sa blizu 10.000 učenika, kojima je na poklon podeljeno oko 40.000 primeraka prvonagrađenih romana.

Time su iz izdavaštva ostvarili nameru da podstaknu čitanje kod đaka uzrasta osnovne škole.

Izdavačka kuća Klett pokrenula je društveno odgovornu akciju Čitalački maraton sa ciljem da neguje ljubav prema čitanju, ali i afirmiše domaće autore da tinejdžerima ponude kvalitetnu pisanu reč, poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema prijemčivim učenicimaosnovnih škola.

Čitalački maraton tako razvija čitalačke navike učenika, vršnjačku interakciju, ljubav prema čitanju, razvoj govornih veština, kritičko mišljenje i razvoj estetske osetljivosti, podstiče čitanje sa razumevanjem i uspešnije učenje kod mladih, formira Čitalačke klubove u osnovnim školama Srbije, pruža dodatnu stručnu podršku nastavnicima i izdavaštvu za mlade u Srbiji.

Od 6. aprila raspisan je šesti Konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina za šesto kolo edicije Čitalački maraton i namenjen je autorima koji pišu za mlade čitaoce tog uzrasta.

Rukopisi na srpskom jeziku koji stignu posle 1. jula ove godine neće biti razmatrani na Konkursu.

Autor rukopisa treba da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije.Obim rukopisa treba da bude najviše osam autorskih tabaka, odnosno najviše 128 strana (1.800 znakova sa proredima po strani).

Prvoplasirani roman biće nagrađen novčanim iznosom od 500.000 dinara bruto.

Preporuka je da se Word dokument podesi na font Times New Roman, veličina slova 12, prored 1,5.

Video: Tanjug/NZ

Svi zainteresovani autori su u obavezi da popune Prijavni obrazac čime iskazuju nameru da učestvuju na Konkursu i nakon uspešno popunjenog obrasca, izdavačka kuća Klett će autorima u automatskom odgovoru imejlom proslediti obrazac Izjave autora, koju autor treba da popuni i pošalje kući Klett najkasnije istovremeno sa slanjem rukopisa.

Nakon potpisane Izjave autora, autori najkasnije do 1. jula mogu da pošalju svoj rukopis romana, i to u elektronskoj formi (u formatima: doc ili .docx) na adresu citalackimaraton@klett.rs.

Važnost ove društveno odgovorne akcije prepoznalo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje od samog početka pruža podršku Čitalačkom maratonu.

Autor: Tanjug

#Klett

#Konkurs

#roman

#Čitalački maraton