Objavljen pre skoro 3 decenije

Pred čitaocima je ponovo roman dvostrukog dobitnika Ninove nagrade Dragana Velikića Hamsin 51, objavljen pre skoro 3 decenije, koji donosi priču o najnovijoj srpskoj intelektualnoj emigraciji stvorenoj tragičnim raspadom SFRJ.

Glavni junak romana je pesnik Nikola Gavrić, koji je poslednjeg novembarskog dana 1972. godine otkrio rukopis svoga oca Žarka, u kome taj nesvršeni student prava traga za Dositejevim i Njegoševim tragovima u Italiji… 🧾🧐

Zastrašujuća stvarnost poslednjeg rata koji drobi junakovu domovinu prisutna je na početku romana, u godini 1991, a posledice iste te pustošne ’stvarnosti’ prisutne su i pri kraju romana, godine 2022, kao autorova futuristička projekcija rasutih života i sudbina nakon smiraja aktuelne istorijske pošasti.

Foto: Redportal.rs/Laguna

- Posle skoro 30 godina, reizdanje romana Hamsin 51 u kojem se deo radnje dešava u 2022. godini jeste za pisca izazov. Biće zanimljivo videti kako će reagovati čitaoci mlađi od mog romana. Nisam se bavio predviđanjem, ali fikcija zna da bude stvarnija od stvarnosti. Dobro se sećam da kada sam negde u jesen 1992. godine napisao rečeicu ’da je Beograd krajem proleća 1999. opet posleratni grad’, da sam verovao da pišem fantastiku - rekao je Velikić.

Roman Hamsin 51 možete pronaći od četvrtka, 28. aprila, u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs i na sajtu Laguna.rs.

Foto: Redportal.rs/Laguna

Autor: redportal.rs

#Delfi

#Dragan Velikić

#Laguna

#Ninova nagrada

#bookish

#knjige