Kažu da se gnušaju upotrebe svojih proizvoda za ubijanje ljudi

Kineski div u proizvodnju dronova DJI Tehnolodžis saopštio je danas da će privremeno obustaviti poslovanje u Rusiji i Ukrajini kako bi osigurao da se njihovi proizvodi ne koriste u borbama.

To je prva velika kineska kompanija koja je, kako navodi Rojters, odlučila da zbog rusko-ukrajinskog sukoba zaustavi prodaju u Rusiji.

Ukrajinski zvaničnici i građani optužili su DJI da iz te kompanije cure podaci u Rusiji o ukrajinskoj vojsci, što su trvrdnje koje je najveći svetski proizvođač dronova za industrijsku upotrebu i stanovništvo odbacio kao "potpuno lažne".

Portparol DJI -ja je rekao danas da je obustava poslovanja u Rusiji i Ukrajini "nije izjašnjavanje kompanije o bilo kojoj zemlji, već manifestacija našim principa".

- DJI se gnuša bilo kakve upotrebe naših dronova za nanošenje štete, i privremeno obustavljamo prodaju u ovim zemljama kako bismo osigurali da niko ne koristi naše dronove u borbama - rekao je on.

Jedan predstavnik kineske kompanije je prošlog meseca rekao da je DJI upoznat sa snimkom objavljenim na internetu koji sugeriše da ruska vojska koristi njihove proizvode u borbi, ali da to ne može da potvrdi pošto kompanija nema kontrolu nad upotrebom njenih proizvoda.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dron

#kineski