Sud odbio da joj ukine kućni pritvor

Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović negirala je danas u Specijalnom sudu da poznaje osumnjičenog vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u centru Beograda.

Ona je pored ostalog optužena da je 2018. godine naložila tadašnjem načelniku Odeljenja za istražne metode, drugooptuženom Dejanu Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada Belivukovog mobilnog telefona, u to vreme okrivljenog za ubistvo Miloševića.

Izlažući svoju odbranu Hrkalović je navela da je tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića obavestila da se pominje u prepisci, nakon čega je on naložio da mu to pošalje, što je ona i učinila.

Hrkalović je rekla da je nakon toga Stefanović njoj naredio da pozove Milenkovića i da mu kaže da sačeka sa slanjem pomenutog izveštaja tužilaštvu, nakon čega su usledili pozivi tadašnjeg Višeg javnog tužioca Nataše Krivokapić koja je insistirala da joj se dokazi dostave.

Ona je navela da je svaki put obavestila Stefanovića o pozivima i pritisku tužiteljke, nakon čega je on poručio da ukoliko (Krivokapić) ima neki problem pozove njega lično.

Nakon osam meseci, kako je navela, bila je nova urgencija, nakon čega je Stefanović rekao da se izveštaj o pomenutoj prepisci pošalje tužilaštvu.

Hrkalović je negirala da je imala bilo kakve veze sa ubistvom Miloševića, poznatom kao "ubistvo na šinama", što je više puta danas ponovila u sudnici.

Takođe, odgovarajući na pitanje suda, ona je negirala da poznaje Belivuka.

Njen branilac Vladimir Đukanović na početku današnjeg suđenja predložio je saslušanje Stefanovića kao svedoka, jer se, kako kaže, on više puta pominje u optužnom predlogu nego njegova branjenica.

Đukanović je tražio svedočenje bivšeg ministra unutrašnjih poslova na okolnosti da li je on naredio da se jedan od izveštaja policije u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića ne pošalje Višem tužilaštvu blagovremeno, a ukoliko sud usvoji taj predlog, prema rečima Đukanovića, doći će i do suočavanja sa Hrkalovićkom.

Takođe, njen je branilac predložio za svedoke i bivšu Višu javnu tužiteljku Natašu Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

On je ocenio da se optužni predlog tužilaštva zasniva na iskazu drugooptuženog u ovom slučaju bivšeg načelnika Odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića.

I branioci druge dvojice optuženih negirali su da su njihovi klijenti počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret i predložili svoje dokaze i svedoke.

Trećeoptuženi je bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Hrkalović je na početku suđenja kratko negirala optužbe koje joj se stavljaju na teret,a isto su učinila i druga dvojica optuženih, koji se brane sa slobode.

Hrkalović je danas došla iz kućnog pritvora, koji joj je 31. marta određen uz elektronski nadzor, a kao zamena za pritvor u kojem je bila od kraja decembra.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalović se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine.

Hrkalović se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza krivičnih dela koje je tamo počinio.

Optužnim predlogom Hrkalović se tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. protiv Eleza, tražila da se Elez stavi na mere tajnog nadzora.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu primene druge mere poput tajnog praćenja.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalović je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sudsko veće Specijalnog suda odbilo je na kraju današnjeg suđenja da ukine kućni pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, je ri dalje stoje razllizu zbog kojih joj je ova mera određena.

Predlog za ukidanje pritvora stavio je njen advokat Vladimir Đukanović, odnosno da ga zameni blažom merom zabrane napuštanja države.

Postupajući tužilac se ovim zahtevu protivio, a sud je predlog odbio uz obrazloženje da i dalje stoje svi razlozi zbog kojih joj je 31. marta određen kućni pritvor.

Prethodno je Hrkalović bila u pritvoru od 24. decembra 2021.

Njoj će se suđenje za trgovinu uticajem nastaviti 18. maja kada bi trebalo da optuženi Milorad Šusnjić i Dejan Milenković da iznose odbranu.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#hrkalović