Sa eliminacijom puka Azov u Mariupolju front u Donbasu je sveden na 480 kilometara gde su sada koncentrisane najbolje ruske i ukrajinske jedinice

Ruska vojska je u istočnoj Ukrajini angažovala 76 bataljona od kojih svaki ima 800 ljudi. Jedinice imaju jedinstvenu komandu i dejstvuju povezano, što je odmah donelo rezultate u vidu zauzimanja ukrajinskih položaja između Izjuma i Severodonjecka. Ipak, glavne borbe druge faze sukoba u Ukrajini tek predstoje.

Sa eliminacijom puka Azov u Mariupolju front u Donbasu je sveden na 480 kilometara gde su sada koncentrisane najbolje ruske i ukrajinske jedinice. Ukrajinci su tu ukopani od 2014. godine i u međuvremenu su izgradili ozbiljan odbrambeni sistem. Sa druge strane su ruske snage kojima regularna vojska pruža vatrenu podršku i obezbeđuje mehanizaciju dok lokalne trupe iz Luganska i Donjecka daju pešadiju.

- Bombarduju nas i raketiraju svaki dan, svakog sata, nema predaha - kaže Denis Gordev, poručnik ukrajinske vojske u Dobasu.

Samo dan pre nego što su reporteri Bi-Bi-Sija posetili jedinicu kojom on komanduje, na tom sektoru je poginuo jedan, a ranjeno pet ukrajinskih vojnika. Zvanični izveštaji o ukrajinskim gubicima nisu poznati, ali Gordev kaže da je jasno da ruske snage čekaju naredbu za napad na svim pravcima. Ukrajinske trupe su i brojčano nadjačane i to u odnosu jedan prema tri. Borbe se sada vode na ograničenom prostoru gde Rusi još ispituju teren i traže slabe tačke u ukrajinskoj odbrani.

Ukrajinci su najavili da se spremaju za odbranu Zaporožja što znači da su postali svesni da neće moći da zadrže Donbas i prostor istočno od donjeg toka reke Dnjepar. Zbog toga će ukrajinske snage najverovatnije pokušati da rusko napredovanje uspore odbranom većih naselja. Tamo bi pokušali da Ruse uvuku u borbe poput onih u Marijupolju. Jer, na otvorenom prostoru, Ukrajinci nemaju nikakve šanse.

Praktično, Ukrajinci će morati da se pod borbom povuku iz Donbasa i probaju da uspostave novu liniju odbrane između Izjuma i Zaporožja – znatno zapadnije nego što se do sada očekivalo. Ni prispeće vojne pomoći u vidu teškog naoružanja sa Zapada neće doneti ništa značajno na frontu. Ukrajinci nisu osposobljeni za upotrebu artiljerije koju šalje Velika Britanija niti mogu da servisiraju oklopne transportere čiju isporuku najavljuje Nemačka. Ukrajincima je bliska bivša sovjetska oprema i zato je Češka najavila isporuku oklopnih transportera bivšeg Varšavskog pakta, koji mogu odmah u borbu.

Ali, Kijev ni tada neće moći da reši najveći problem, a to je ruska vazdušna dominacija Rusa. Oni klasičnom artiljerijom kontrolištu front, raketnim sistemima dosežu do krajnjeg zapada Ukrajine, preko kojeg dolazi zapadna vojna pomoć a avijacija dejstvuje po linijama snabdevanja.

Na Zapadu se zbog toga još mogu čuti pozivi da NATO uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine. Ali, niko još nije objasnio kako to da se sprovede. Da NATO zamoli Ruse da više ne lete iznad Ukrajine ili da sa njima uđe u direktan sukob. Nije tajna da NATO ima više borbenih aviona nego Rusija ali ona ima najsavremenije protivvazdušne sisteme koji su već raspoređeni na terenu. Znaju to u Briselu i Vašingtonu i zato nema odgovra na zahteve da NATO zatvori nebo iznad Ukrajine, kao što je to učinio u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Autor: redportal.rs

#Donbas

#Ukrajinci

#rat

#rusi