Bliski susret se očekuje 2025. godine

Kina je objavila da če obaviti test sistema kinetičkog udara sa ciljem pomeranja sa kursa asteroida koji bi trebao da nam se približi 2025. godine. U svojim pokušajima da se osmisli planetarni odbrambeni sistem koji bi štitio Zemlju od potencijalnih opasnih asteroida, kinetički sistem će uključivati svemirsku letelicu velike brzine koja će udarom biti sposobna da pomeri asteroid na drugu i sigurnu trajektoriju.

Izjavu je pročitao Vu Jahua, zamenik direktora Kineske nacionalne svemirske administracije, u izjavi za kinesku nacionalnu televiziju,

Odbrambeni sistem će takođe uključivati i senzore za rano upozoravanje, koji će drastično unaprediti siurnost čovečanstva, preneo je Vu Janhua:

Moramo početi da poboljšavamo zemljane i svemirske kapacitete za nadgledanje i upozoravanje od opasnosti od asteroida. Na ovaj način nećemo samo katalogizovati, već i analizirati koji su oni kritični i na osnovu toga donositi promišljene odluke. Druga stvar je da ćemo tako najlakše istražiti potrebne asocijativne tehnoogije i projekte, koji bi nam bili potrebni da eliminišemo jednu ovakvu pretnju.

Misija će se odrvijati krajem 2025. ili 2026. godine, na kraji kineskog petogodišnjeg plana. Trenutno se razmatra i čeka se odobrenje za pokretanje ovog plana.

Autor: redportal.rs

#2025.

#2026

#Kineska država

#SPAS

#asteroid

#kina

#misija

#projekti

#svemirska letelica

#tehnologija

#čovečanstvo