Kažu da je mač sa dve oštrice ☝🏻

BANJALUKA: Neradna nedelja, o čijem uvođenju se u Banjaluci uveliko razmišlja, bila bi mač sa dve oštrice i imala bi i svoje negativne efekte, pa se tako procenjuje da bi brojni radnici ostali bez posla, a ispaštao bi i turizam, jer se strahuje da bi gosti odustajali od vikend-poseta gradu na Vrbasu, pišu Nezavisne.

Ovo smatraju u poslovnoj zajednici, odakle pritom upozoravaju da bi ovde moglo doći i do diskriminacije, jer, kako pojašnjavaju, zašto bi se, recimo, omogućila neradna nedelja trgovcima, dok ostale branše rade.

Goran Račić, predsednik Područne privredne komore Banjaluka, ističe da su već 2 puta pisali Gradskoj upravi grada Banjaluka u vezi s ovom inicijativom.

- Mi imamo veliko protivljenje privrednika u vezi sa ukidanjem radne nedelje. Smatramo da je to populistička odluka, gde neko hoće da ostvari određene političke poene. Međutim, s tim Banjaluka gubi imidž regionalnog centra. Mi vikendom u Banjaluci imamo autobuse iz svih krajeva BiH - rekao je Račić za Nezavisne novine.

Prema njegovim rečima, poslovna zajednica će nastojati da se bori svim silama da ova inicijativa gradske vlasti ne zaživi.

- Bijeljina je to uradila, pa se danas svi kaju. Smanjen je broj radnika. U Banjaluci, procenjuje se, ta odluka bi smanjila broj radnika za oko 500 do 600 samo u prvom mahu. Sa druge strane, nisu ni svi radnici za to da se zabrani rad nedeljom. Nekim radnicima odgovara dodatak koji dobijaju za radnu nedelju - tvrdi Račić.

Bojan Risović, predsednik Udruženja poslodavaca trgovine Republike Srpske, smatra da bi efikasnije bilo da se grad i država opredijele za legislativu kojom bi ozbiljnije bila podignuta osnovica za plate ljudima koji rade nedeljom.

- Dakle, ako imate nezaposlene mlade ljude koji žele nedeljom da rade za veću platu, to bi im bilo omogućeno, dok bi se porodični ljudi, koji to žele, taj dan odmarali. Tada bi bili zadovoljni i kupci, koji ne bi bili uskraćeni za to da nedeljom nabave namirnice kada to žele. Osim toga, Banjaluci je cilj da dođu turisti. Zamislite brojne ljude koji iz Banjaluke vikendom idu u Zagreb ili Beograd. Da li bi oni tamo išli da ništa ne radi nedeljom - rekao je Risović za Nezavisne novine.

On ističe da bi, u slučaju da nedelja bude neradni dan u Banjaluci, kupci svoje kupovine raspodelili na preostalih 6 dana u sedmici, te bi potrošnja, odnosno promet bio isti, ali bi sedmina radne snage u ovoj branši bila nepotrebna.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluka, tvrdi da nemaju indikatore o tome kojim danima u gradu na Vrbasu ima najviše turista, ali je logično da su to vikendi.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, podseća da inicijativa o neradnoj nedjelji u ovom gradu postoji već duže vreme.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, iznio je juče i neke od detalja ove ideje, odnosno inicijative.

- Naša prva ideja je da svi trgovci ne rade nedeljom, a kada pričamo o ugostiteljskim objektima i mogućnosti razvoja turizma, plan je da oni nedeljom rade. Kada pričamo o dragstorima, a da ne uđemo u zabludu da sve tržne centre pretvorimo u dragstore, sve do 50 kvadrata može biti dragstor. Moći će da rade i benzinske pumpe - naveo je Stanivuković.

Nekoliko dana ranije iz Gradske uprave Banjaluka rekli su da je odluka o neradnoj nedjelji u fazi usaglašavanja te se, kako su naveli, još ne može precizno govoriti o djelatnostima na koje će se neradna nedelja odnositi.

Autor: nezavisne.com / Dragan Sladojević

#BANJALUKA

#nedelja

#neradna nedelja

#radna mesta