Moskva zna ko stoji iza provokacije u Buči

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin podsetio je na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom da su samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.

U izjavi koju prenose RIA Novosti Putin je rekao:

Lično sam pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sećam odluke međunarodnog suda, koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje, određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu da proglasi suverenitet centralnim vlastima zemlje. To je rečeno za Kosovo, a ovo je odluka međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali.

On je dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, jer je presedan stvoren.

Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom i nastavlja da se nada da će sporazumi biti postignuti, rekao je Putin.

Bez obzira na to što je vojna operacija u toku mi se i dalje nadamo da ćemo uspeti da postignemo dogovore i na diplomatskom koloseku. Vodimo razgovore, ne odustajemo od njih.

Podsetio je da su delegacije dve zemlje u razgovorima u Istanbulu 29. marta uspele da naprave prilično znacajan iskorak, jer ukrajinska strana nije tada vezala zahteve za međunarodnim bezbednosnim garancijama sa pitanjima kao što su međunarodno priznate granice Ukrajine.

Ruska vojska nema nikakve veze sa događajima u ukrajinskom gradu Buči, ali Moskva zna ko je i kako izveo ovu provokaciju, dodao je Putin.

Autor: tanjug.rs

#Donbas

#Donjecka Narodna Republika

#Luganska Narodna Republika

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#donjeck

#lugansk

#putin

#rat u ukrajini