Generacija muzičara, reditelja i košarkaša

Jedanaesta beogradska gimnazija, odnosno današnja Sportska gimnazija, ušukana je u deo Dorćola popularno nazvan Šipka. Osamdesetih godina dala je nekoliko sjajnih generacija, čiji predstavnici danas čine važan deo intelektualne, kulturne i uopšte javne scene u našoj zemlji.

Zamiljivo je da su u ovu gimnaziju istovremeno išli pevač i gitarista Ekatarine Velike Milan Mladenović, komičar Dragoljub Mićko Ljubičić, književnik i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar, reditelj i publicista Dragoslav Bokan i košarkaš Milenko Savović.

Najstariji među njima jeste bio Milan Mladenović, rođen 1958. godine. On je upravo u gimnazijskim danima i započeo muzičku karijeru, kada je sa školskim drugoima osnovao svoj prvi bend Limunovo drvo. Među članovima benda bio je i 2 godine mlađi Dragomir Mihajlović Gagi, takođe učenik ove gimnazije.

Gagijev ispisnik bio je Milenko Savović, košarkaš Partizana i španske Granade, ali i reprezentativac Jugoslavije i učesnik Evropskog prvenstva u košarci 1983. godine.

Godinu dana mlađi od Gagija i Savovića bili su učenici Srđan Gojković, Milutin Petrović i Dragoslav Bokan. Prvi, poznatiji kao Gile, proslaviće se kao osnivač, pevač i gitarista Električnog orgazma. Drugi je koautor nedavno emitovane serije Nečista krv, po motivima isotimenog romana Bore Stankovića. Treći je reditelj i publicista, nepotpisani koscenarista kultnog filma Tri karte za Holivud.

Na kraju, drugovi iz školskih dana bili su satiričar Dragoljub Mićko Ljubičić, najpoznatiji po imitacijama političara u Indexovom radio pozorištu i Milo Lompar, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i nekadašnji generalni direktor Politike.

Autor: redportal.rs

#Dorćol

#Jedanaesta beogradska gimnazija

#Milan Mladenović

#Milenko Savović

#Milo Lompar

#Sportska gimnazija

#Srđan Gojković Gile

#ekatarina velika

#ekv

#električni orgazam

#partizan