Rođen na današnji dan pre 162 godine

Jevrejski novinar i nacionalni radnik Teodor Hercl smatra se idejnim tvorcem savremene Države Izrael zbog svog zalaganja za povratak Jevreja u praroditeljsku domovinu nakon vekova rasutosti po Evropi.

Hercl je rođen 1860. godine u Pešti, gde se njegov otac ranije doselio. Porodica je prethodno živela u Zemunu, a na zemunskom Jevrejskom groblju i danas se nalazi očuvan grob Simona, dede Teodora Hercla. Simon Hercl je čitao dela zemunskog rabina Jehude Alkalaja, praoca modernog cionizma, čije su misli bile inspirisane borbom srpskih ustanika za oslobođenje od Osmanske imperije.

Pažljivo proučavajući progone Jevreja u Ruskoj imperiji, ali i videvši događaje koji su pratili Drajfusovu aferu u Francuskoj, kada je jedan oficir optužen za špijunažu, otpušten iz službe i poslat na robiju, samo zbog jevrejskog porekla, Hercl je počeo razvijati ideju povratka jevrejskog naroda u pradomovinu.

Preminuo je 1904. godine, ne dočekavši da vidi ostvarenje svog sna. Samo dan pre smrti, rekao je prijatelju:

Pozdravite mi Palestinu. Dao sam krv svog srca za svoj narod.

Kada je Izrael dobio nezavisnost 1948. godine, njegovi posmrtni ostaci su preneti iz Beča u Jerusalim i sahranjeni na brdu Hercl, koje je po njemu dobilo ime. Ustanovljen je i Herclov dan kao državni praznik.

U julu 2018. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Izraela Ruven Rivlin su u Zemunu otkrili tablu sa imenom Ulice Teodora Hercla.

Autor: redportal.rs

#Cionizam

#Izrael

#Teodor Hercl

#ZEMUN