Na pomolu nikad sigurnije krstarenje internetom i zaštita od svih vrsti prisluškivanja 🧐

Direktna sigurna kvantna komunikacija (QSDC) je ogranak kvantne kriptografije koja nudi potencijal slanja poruka koje je jednostavno nemoguće dešifrovati. Međutim procenat greški i ograničene razdaljine na kojoj funkcioniše sistem su zaustavili njen dalji razvitak jer nije imala praktičnu primenu. Sada, demonstracija sistema koji funkcioniše na razdaljini preko 100 kilometara kroz optička vlakna, pokazuje da to više nije nije slučaj.

Danas sigurno slanje poruka se oslanja na enkripciju, ali sa kvantnim kompjuterima koji napreduju rapidno svakog dana, to neće predstavljati nikakvu zaštitu još dugo. Kvantni kompjuteri imaju sposobnost da probiju i razbiju enkripciju poruka sa neverovatnom lakoćom i brzinom. Ipak, ono što kvantna fizika može na jednoj strani da uradi, može i na drugoj - kvantni mehanizmi takođe mogu i neverovatno snažno vršiti enkripciju podataka.

Izazov je načiniti QSDC praktičnim pre nego što kvantni kompjuteri postanu toliko moćni da nas ostave potpuno nezaštićenima, prinuđeni da komuniciramo u svetu u kome nema nimalo privatnosti. Upravo u tome su uspeli naučnici iz Kine, oni su objavili da su uspeli i napravi stabilni i dalekometni sistem kvantne enkripcije podataka. Kako su objavili u žurnalu Light Science and Aplications:

QSDC se razlikuje od prethodnog sistema kvantne distribzcuje, koji stvara sigurnu šifru uz pomoć kvantne tehnologije. QSDC sigurno i pozdano emituje informaciju kroz kvantne kanale i sa skrivajućim "šumom" i sa sposobnošću prisluškivanja. Ako delove mreža na kojima danas funkcionišemo globalno, na kojima počiva internet, zamenimo sa kvantnim kanalima nećemo samo dobiti sigurniju komunikaciju već i sposobnost da osetimo i preventivno zaustavimo sve pokušaje prisluškivanja.

U radu koji je objavljen, naučnici detaljno objašnjavaju novi fizički dizajn, kao i protokole QSDC kojima se komunicira i detektuju pokušaji prisluškivanja.

Autor: redportal.rs

#Kompjuteri

#Kvantni kompjuteri

#Nauka

#fizika

#internet

#kina

#kvantna fizika

#kvantno šifrovanje

#oboren

#programiranje

#rekordi

#uspeh