Nekada daleka periferija, a danas najstroži centar grada

Zbog kadrova iz serije Kraj dinastije Obrenović, većina Beograđana misli da je kraljevski par poslednjih Obrenovića svoje živote okončao u zgradi Starog dvora, gde je danas smeštena Skupština grada Beograda.

Manje je poznato da se događaj iz 1903. godine, u istoriji zabeležen kao Majski prevrat, zbio u Starom konaku, zdanju koje više ne postoji, a nalazilo se između Starog i Novog dvora. Ovo zdanje je tridesetih godina 19. veka izgradio Stojan Simić, jedan od ondašnjih vodećih srpski političara. U vreme izgradnje, nalazila se na periferiji grada, znatno udaljena od beogradske varoši.

Posle zbacivanja kneza Mihaila Obrenovića 1848. godine, na srpski presto je pozvao Aleksandar Karađorđević, Karađorđev mlađi sin, kao izabrani knez. Tada je otkupljen Stari konak i preuređen za potrebe kneževe rezidencije, pa je tako postao prvi srpski novovekovni dvor.

Stari konak je ostao kneževa rezidencija i po povratku Obrenovića na vlast 1858. godine, ali i nakon proglašenja Srbije za kraljevinu 1882. godine. U njemu su stanovali kralj Milan i kraljica Natalija, a zatim kralj Aleksandar i kraljica Draga, koji su upravo ovde i ubijeni.

Nakon njihovog ubistva, došlo je ponovo do smene dinastija. Novi srpski kralj Petar I Karađorđević je zatražio da se Stari konak sruši, što je i učinjeno 1904. godine. Na njegovom mestu je, prema projektu Momira Korunovića, podignuto reprezentativno zdanje dvorskog Maršalata. Ova zgrada je srušena 1957. godine, a govorilo se da je razlog rušenju bio stav Moše Pijade da ona zaklanja pogled na Dom Narodne skupštine.

Za potrebe kralja Aleksandra I Karađorđevića je 1922. godine podignut i Novi dvor, prema projektu arhitekte Stojana Titelbaha.

Posle Drugog svetskog rata i dolaska komunista na vlast, dvorski kompleks je pretrpeo promene u ideološkom svetlu. Sa krovova su uklonjeni dvoglavi orlovi i zamenjeni zvezdama petokrakama, simbolima komunizma, po ugledu na Kremlj. Komunističke zvezde su na dvorovima stajale sve do 1997. godine, kada ih je uklonio dr Zoran Đinđić, neposredno po izboru za gradonačelnika Beograda.

IZVOR: YT / Priče o Beogradu

Autor: redportal.rs

#Dvor

#Dvorski kompleks

#Majski prevrat

#Obrenovići

#Stari konak

#karađorđevići