Zelenski je rekao da je nepravedno što je Ukrajina i dalje prinuđena da traži "ono što njeni partneri negde skladište godinama"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je poručio da bi se rat već završio, da je njegova zemlja imala pristup svom oružju koje joj je neophodno, "a koje je uporedivo sa oružjem koje koristi Ruska Federacija", prenosi Gardijan.

U noćnom obraćanju, Zelenski je rekao da je nepravedno što je Ukrajina i dalje prinuđena da traži "ono što njeni partneri negde skladište godinama".

Zelenski je poručio da je situacija u opkoljenom Mariupolju teška, kao i do sada, a da je intenzitet udara ruskih snaga prema Harkovu, Donbasu i u Dnjepru "značajno povećan", navodi britanski list.

On je rekao da ruska vojska blokira sve napore da se organizuju humanitarni koridori i spasu civili, kao i da "okupatori pokušavaju da izvrše deportaciju ili čak mobilizaciju lokalnog stanovništva koje je palo u njihove ruke".

Zelenski je saopštio i da Ukrajina nije dobila odgovor Rusije na ponudu za razmenu, za koju je naveo da bi mogla da spase civile i branioce Mariupolja.

- Na jugu naše zemlje okupatori pokušavaju da demonstriraju nešto što se u Rusiji može predstaviti kao navodna spremnost Ukrajinaca da sarađuju sa ruskim strukturama. To izgleda patetično - naglasio je ukrajinski predsednik, prenosi Gardijan.

On je još izjavio da je Rusija u ovom trenutku koncentrisala skoro sve svoje borbeno spremne snage na teritoriji Ukrajine i blizu njenih granica, preneo je Ukrinform.

- Skoro sve borbeno spremne snage okupatorske vojske trenutno se nalaze na teritoriji naše države i u pograničnim oblastima Rusije. Okupili su skoro sve protiv Ukrajine i skoro sve što je sposobno da se bori protiv nas - rekao je ukrajinski predsednik.

Prema Zelenskom, u ovom ratu i odbrani svoje zemlje ceo svet može da vidi kako se Ukrajinci suprotstavljaju ruskoj vojsci, koja kako je naveo, važi za drugu ili treću najmoćniju na svetu, kao i da su zbog toga na toj listi ukrajinske trupe zaslužile da budu bolje rangirane od ruskih, navodi Ukrinform.

Autor: redportal.rs

#Oružje

#Zelenski

#rat u ukrajini

#rusi