Štapiće su razvili profesor s japanskog univerziteta Meiji Homei Mijašita i proizvođač pića Kirin Holdings Co.

Istraživači iz Japana su razvili električne štapiće za jelo koji regulišu slanost jela te bi mogli pomoći osobama koje zbog zdravstvenih razloga treba da smanje unos natrijuma u organizam.

Štapiće su razvili profesor s japanskog univerziteta Meiji Homei Mijašita i proizvođač pića Kirin Holdings Co. Oni utiču na poboljšanje okusa jela tako što koriste elektrostimulaciju i mini-računalo koje se nosi oko zgloba, poput narukvice.

- Uređaj koristi slabu električnu struju da bi iz hrane prenio natrijumove jone preko štapića za jelo do usta, gde se stvara ukus slanoće. Kao rezultat tog procesa, slani ukus pojačava se za jedan i po put - rekao je Mijašita.

Ovaj naučnik je ranije razvio i TV ekran koji može oponašati različite okuse hrane.

Prosečan Japanac dnevno konzumira oko 10 grama soli, a to je dvostruko više od količine koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Prekomeran unos natrijuma u organizam povezan je s povećanim visokim krvnim pritiskom, moždanim udarom i ostalim bolestima.

- Da bismo sprečili razvoj spomenutih bolesti, morali bismo smanjiti količinu soli koju unosimo u organizam. Da bismo pokušali izbeći korišćenje soli na konvencionalan način, morali bismo se u svakodnevnoj prehrani odreći ili barem smanjiti količinu svojih omiljenih namirnica i obroka ili preći na konzumaciju neslane i bljutave hrane - rekao je istraživač Kirina Ai Sato.

Autor: redportal.rs

#električni štapići

#japanski naučnici

#so