U novim prognozama nisu date projekcije rasta za Crnu Goru, BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju i druge naše susede

Bruto domaći proizvod Ukrajine će, prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, zabeležiti ove godine pad od 35 posto usled rata koji se vodi u toj zemlji nakon napada Rusije.

U Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, koji je MMF predstavio 19. aprila, nisu date projekcije ukrajinskog rasta za 2023. godinu.

Foto: IMF/Stephen Jaffe

Što se tiče zemalja u okruženju, Fond predviđa Hrvatskoj rast u ovoj godini od 2,7 procenata i od 4,0 posto u 2023., dok u Sloveniji očekuje u navedenim godinama stope rasta od 3,7 odsto, odnosno od 3,0 procenta, respektivno.

Prema projekcijama MMF-a, Rumunija će u 2022. zabeležiti privrednu ekspanziju od 2,2 odsto, a u idućoj godini 3,4 posto, dok će BDP Mađarske porasti za 3,7 procenata ove i za 3,6 odsto sledeće godine.

Procenjuje se takođe da će rast Turske iznositi 2,7 i 3,0 procenta u tekućoj i idućoj godini, dok se za Belorusiju predviđa privredni pad od 6,4 odsto u 2022. nakon čega će naredne godine zabeležiti neznatni rast od 0,4 procenta.

U novim prognozama MMF-a nisu date projekcije rasta za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i druge naše susede, ali se procenjuje da će privreda regiona zemalja u razvoju i ekonomija u usponu u Evropi pasti za 2,9 procenata u ovoj godini, a da će u 2023. uslediti rast tog regiona od 1,3 posto u 2023.

Autor: Tanjug

#IMF

#Ukrajina

#mmf

#pad bdp

#prognoze rasta