Simbolika kukureka

Osim što su lepe na oko, mnoge biljke imaju i bogatu simboliku 🤩. Danas vam donosimo priču o kukreku, koju je podelio profil @shumska_tajna na Instagramu.

Kukurek ili Helleborus, što u bukvalnom prevodu znači povrediti hranu, dobio je ime po svojoj najčešćoj upotrebi u prošlosti - kao otrov 😵. Sudeći po starim zapisima i legendama, kukurek je bio veoma značajna biljka antičkih vremena baš zbog svojih otrovnih svojstva.

🌿 Stari Grci su čak kukurek upotrebili u opsadi grada Kira u 6. veku pre nove ere tako što su lišćem ove biljke zatrovali vodu kojom se snabdevao grad, nakon čega su svi stanovnici koji su pili tu vodu oboleli od dijareje 🤭🤭🤭.

🌿 Drevni Gali su vrhove svojih strela utapali u sok kukureka, čineći ih tako otrovnim.

🌿 Istraživači sa Univerziteta Otaga na Novom Zelandu su došli do zaključka da je vino koje je pio Aleksandar Veliki tokom svečanosti u Vavilonu bilo otrovano belim kukurekom 😵.

Foto: Unsplash.com/8kka ame

🌿 Zanimljivo je da je ova biljka, i pored svoje otrovnosti, i lekovita. Još u antičko doba travar Melamp je izlečio ćerke kralja Argosa od ludila mlekom koza koje su jele ovu biljku.

🌿 Kukurek spada u porodicu ljutića i postoji oko 20 vrsta čiji cvetovi mogu biti zeleni, ljubičasti, ružičasti, beli, pa i crni. Crni kukurek, Helleborus niger, najstarija je sorta i naziva se još i božićna ruža jer cveta u vreme Božića 🤩. Po jednoj legendi, ovaj cvet je izrastao iz suza devojke koja nije imala čime da daruje dete Hrista kad ga je prvi put ugledala 😥.

🌿 U davna vremena korišćen je za predviđanje vremena za narednu godinu.

🌿 Najotrovnija sorta je Helleborus orientalis. U srednjem veku kukurek se smatrao glavnim sastojkom veštičijih masti koje su koristile navodno za letenje. Takođe se verovalo da prah od ove biljke rasut po zemlji može da učiniti čoveka nevidljivim. Koristio se i za mnoge mračne čini kako bi se nekom napakostilo, iako se smatrao za eliksir večne mladosti. Takođe se verovalo da pepeo ove biljke bačen u vazduh može da prizove vile.

Foto: Unsplash.com/8kka ame

🌿 Helleborus Serbicus raste samo u našoj zemlji i dodole ga koriste za praznike Cveti i Đurđevdan kao zaštitu od uroka i zla.

🌿 Puna magije, misterije, tame i opasnosti, ova biljka zauzima mračno mesto u svetu cveća. Ipak može predstavljati i nadu jer, na kraju krajeva, ova smrtonosna biljka cveta ispod snega u mračnim zimskim danima i sve nas podseća da je proleće na pomolu.

View this post on Instagram

A post shared by Š𝒖𝒎𝒔𝒌𝒂 𝒕𝒂𝒋𝒏𝒂 (@shumska_tajna)

IZVOR: IG / @shumska_tajna

Autor: IG / @shumska_tajna / redportal.rs

#cveće

#kukurek

#simbolika