Tražili smo pojašnjenje od Ministarstva inostranih poslova Crne Gore u vezi sa objavom na Tviteru ☝

Ruska ambasada u Crnoj Gori saopštila je RIA Novostima da su od Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore zemlje zahtevali pojašnjenje u vezi sa porukom na društvenim mrežama o „prekidanju diplomatskih odnosa“. Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova se već izvinilo za „grubu grešku“ u publikaciji o restriktivnim merama, prenosi Dan.

Crnogorske vlasti su, posle nekoliko neuspešnih pokušaja, odobrile 8. aprila paket sankcija Rusiji u vezi sa situacijom u Ukrajini, a prethodno su odlučile da proteraju četvoricu ruskih diplomata. Šef republičkog Ministarstva spoljnih poslova Đorđe Radulović održao je u ponedeljak sastanak sa Koordinacionim savetom za sprovođenje restriktivnih mera. Svrha događaja je bila da se zadaci dovedu do konkretnih odeljenja odgovornih za njihovu primenu. Istovremeno, sam šef MIP-a je u otvorenom sukobu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, Vlada već dugo radi u tehničkom mandatu, a očekuje se i izbor novog kabineta.

U poruci crnogorskog MIP-a na Tviteru u utorak uveče su navedene sve zakonom predviđene restriktivne mere. Prvi među njima je prekid diplomatskih odnosa.

- Tražili smo pojašnjenje od Ministarstva inostranih poslova Crne Gore u vezi sa objavom na Tviteru, koja se odnosi na prekid diplomatskih odnosa - rečeno je agenciji u ruskom diplomatskom predstavništvu.

Na društvenim mrežama ministarstva se već u utorak uveče pojavilo izvinjenje sa pojašnjenjem

- Izvinjavamo se javnosti zbog grubog propusta u prethodno objavljenoj poruci, gde je umesto navođenja restriktivnih mera greškom naznačeno da su stupile na snagu... Nastavak pozivanjem na tačnu izjavu ministra Radulovića, koji je konkretno govorio o tri donete odluke. Ministar Radulović je na zatvorenom djelu sastanka pomenuo vrste restriktivnih mera po zakonu, a ne kako je to pogrešno naznačeno u početnoj poruci -saopšteno je iz crnogorskog MVP.

Vlada Crne Gore na sastancima u martu nije mogla da odobri konkretne sankcije Rusiji zbog nesuglasica između pristalica premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića. Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore, kojim rukovodi ministar Đorđe Radulović, blizak potpredsedniku Vlade Abazoviču, krajem februara je najavilo podršku svim sankcijama EU protiv Ruske Federacije i zatvaranju vazdušnog prostora te zemlje za ruske letjelice od marta. 4, koji nije letio od početka pandemije kovid 19.

Autor: Dan

#Crna Gora

#Zdravko Krivokapić

#rusija

#tviter