Biće održan u Beogradu od 11. do 18. maja

Hrabri i autentični filmovi najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca iz celog sveta  biće prikazani u okviru jubilarnog 15. Beldocsa, jednog od vodećih dokumentarnih filmskih festivala u ovom delu Evrope 🎬. Na konferenciji za medije je Beldocs festival, koji će biti održan u Beogradu od 11. do 18. maja, najavljen kao inspirativno mesto koje deli strast ka filmovima, a program festivala i ulaznice biće dostupni od sutra putem sajta Beldocs.rs.

- U susret jubilarnom 15. Beldocsu radujemo se što ćemo ove godine imati neke od najiščekivanijih dokumentarnih filmova. Program će obuhvatati 12 programskih celina, a premijerno u našoj zemlji prikazaćemo više od 100 najboljih dokumentarnih filmova današnjice. Prikazaćemo nagrađivane dokumentarne filmove nekih od najsmelijih filmskih stvaralaca koji danas rade širom sveta. Osim filmskih projekcija, organizovaćemo niz panela i master class predavanja, a u okviru industry aktivnosti na radionicama dodelićemo novčane nagrade za razvoj budućih filmova - izjavila je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocs festivala, i dodala: - Ove godine želimo da projekcijama ukrajinskih filmova damo podršku našim kolegama i partnerima u Ukrajni. Neki od njih i dalje snimaju u Ukrajini i tragično stradaju snimajući.

Foto: Redportal.rs/Vidoje Manojlović

- Jedini smo festival za koji ulaznice možete kupiti onlajn putem našeg sajta, a koje će od sutra biti u prodaji. Očekujemo domaću, ali i publiku iz regiona, a uz sve parteće sadržaje i naš program sigurni smo da će za svakog posetioca Beldocs 2022 biti jedinstveno iskustvo - izjavio je Marko Grba Singh, umetnički direktor Beldocs festivala.

- Podsećamo da filmove sa ranijih izdanja festivala možete da pogledate na našem sajtu putem Beldocs+ VOD platforme. Takođe, na sajtu možete naći sve informacije o fimovima i autorima koji su u ovogodišnjoj selekciji. Pozivamo sve da nam se pridruže jer mi verujemo u moć dokumentarnih filmova. Kreativnih dokumentaraca koji inspirišu ljude da veruju u promenu - izjavio je Igor Stanojević, selektor Beldocs festivala.

Foto: Redportal.rs/Vidoje Manojlović

U okviru programa Prime Time biće prikazani nekih od najiščekivanijih dokumentarnih filmova u svetu za ovu godinu: Babin Jar. Kontekst i film Gospodin Landsbergis (Sergei Loznitsa), JFK: S druge strane ogledala (Oliver Stone), Kurt Vonegat: Otkačen u vremenu (Robert B. Weide, Don Argott), Roselinijevi (Alessandro Rossellini, Lorenzo d'Amico de Carvalho), Kad cveće ne ćuti (Andrei Kutsila), Enio Morikone (Giuseppe Tornatore), Kako postati Žak Kusto (Liz Garbus), Zidovi puni snova (Amélie van Elmbt, Maya Duverdier), Jackass Forever (Jeff Tremaine), Uzdizanje (Jessica Kingdon), Slikar (Oliver Hirschbiegel), Sabaja (Hogir Hirori), Mucenbaher (Ruth Beckermann), Bob Pljuca – Mi Ne Volimo Ljude (Cesar Cabral), Nik Kejv: Barem za to znam da je istina (Andrew Dominik) i Vidimo se u petak, Robinsone (Mitra Farahani).

Foto: Redportal.rs/Vidoje Manojlović

U okviru domaćeg takmičarskog programa biće predstavljeni novi autori koji nude svežu perspektivu i inventivne stilove, a posetiocima festivala imaće mogućnost da upoznaju nove glasove srpskog dokumentarnog filma 😍. U Domu omladine biće održane dve svetske premijere, dve regionalne, kao i jedna srpska premijera. Ovogodišnju selekciju čini sedam dokumentarnih filmova, među kojima su i dva kratkometražna ostvarenja. Uz film Bez Luke Papića, domaću takmičarsku selekciju čine još: Muzej revolucije (Srđan Keča), Pejzaži panonske paprati (Marko Cvejić), Ruku mojeju (Koštana Banović), Prilagođeni (Dejan Petrović), Jabuka i dve trešnje (Mina Petrović) i film Proleće (Viktor Horvat).

Foto: Redportal.rs/Vidoje Manojlović

Festival su podržali: Evropska unija kroz program Kreativna Evropa MEDIA, Minstarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Filmski centar Grčke, Filmski centar Crne Gore, Danski filmski institut, Ambasade Australije, Portugalije, Slovenije, Finske, Gete Institut, Austrijski kulturni forum, Italijanski kulturni centar, Francuski institut, UN Women, Misija OEBS-a u Srbiji, Fondacija Saša Marčeta, Al Jazeera Balkans, DOX TV, ORION, Telekom.

Festivalski spot ove godine režirala je rediteljka Marija Stojnić.

IZVOR: YT / BELDOCS - International Documentary Film Festival Belgrade

Autor: redportal.rs

#Beldocs festival

#Prime Time

#film

#filmski program