Poznavanje drugog jezika osigurava stalnu aktivnost u mozgu

Nova naučna saznanja pokazuju da govorenje stranog jezika, pored maternjeg, daje mozgu vežbu, čime se obezbeđuje mentalna stimulacija – neophodna i dovoljna da spreči ili odloži kognitivni pad.

Za razliku od drugih faktora za koje se smatra da štite od problema sa pamćenjem, kao što su vežbanje ili ishrana, poznavanje drugog jezika ostaje sa nama trajno. U studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Psychology istraživači su sproveli kognitivni test na 63 osobe starije od 60 godina koje su govorile najmanje dva jezika sa različitom tečnošću. Prema analizi, ove tzv. dvojezičnim osobama demencija se dijagnostikuje u proseku 5-7 godina kasnije od onih koji govore jedan jezik.

Poznavanje drugog jezika osigurava stalnu aktivnost u mozgu. Dr Federiko Galo veruje da ovo sugeriše da dvojezičnost kod ljudi može biti jedan od najjačih načina zaštite od demencije.

- Možemo da počnemo pa da odustanemo od fizičkih vežbi, ili npr. da probamo jednu ili drugu dijetu, ili promenimo posao, ali jezik ostaje sa nama ceo život. Komuniciramo, gledamo filmove i čitamo knjige, a jezički moždani centri stalno rade u našim mislima - rekao je on.

Doktor Galo takođe smatra da s obzirom na to da trenutno uopšte ne postoji lek za demenciju i starenje mozga, svako usporavanje ili odlaganje njegovog početka je ključno.

- Potrebna su ogromna finansijska sredstva za razvoj farmaceutskih tretmana. Stoga bi pronalaženje i istraživanje alternativnih načina za usporavanje kognitivnog starenja trebalo da postane prioritet u nauci - kaže dr Galo.

Autor: redportal.rs

#Govor

#pamćenje

#strani jezici