Posvećena palom vojniku starom 23 godine

Povodom godišnjice pogibije potporučnika Predraga Peđe Leovca na Košarama 1999. godine, objavljen je spot za pesmu Znaš li reći ko je Peđa. Autor pesme je Aleksandar Tošić, a izvodi je mlada pevačica Branka Zečević, u pratnji Maksima Vojvodića kao pratećeg vokala. Muziku je priredila Olga Janković, dok je produkcijski deo odradio Ivangrad studio iz Berana.

Predraga Leovca u spotu igra Davor Ajduković. Posebno je interesantno da su u snimanju spota učestvovali Mile i Milica Leovac, Peđini roditelji, ali i njegov brat Pavle Leovac. U spotu se pojavljuju još Miroslav Gazdić, Milan Šljivić, Vidan Vemić i Predrag Dragaš.

IZVOR: YouTube / @BrankaZečević

Foto: Wikipedia.org

Predrag Peđa Leovac je rođen 1975. godine u Pljevljima. Nakon završene Vojne akademije u Beogradu, dobija čin poručnika i biva raspoređen na mesto komandira interventnog voda 53. graničnog bataljona 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije. Ranjen je na Svetu Petku 1998. godine i prebačen na VMA. Odmah po operaciji trostrukog preloma vilice, tražio je da na oporavak ode kući, kako ne bi zauzimao bolnički krevet drugim ranjenicima.

Vratio se u svoju jedinicu i javio na raspoloženje, mada ne sasvim oporavljen od prethodnog ranjavanja. Poručnik Leovac je teško ranjen 14. aprila 1999. godine, predvodeći grupu rezervista u pokušaju da povrate vrh Maja Glava. Preminuo je na putu do bolnice u Đakovici. Posthumno je odlikovan Ordenom zasluga za bezbednost u oblasti odbrane.

Autor: redportal.rs

#Bitka na Košarama

#Branka Zečević

#Heroji sa Košara

#Kosovo i Metohija

#Košare

#Predrag Leovac

#Predrag Peđa Leovac

#Vojska Jugoslavije