Izložba u MAU traje do 31. avgusta

Izložba Reflect #2 – fragmenti, fragilnosti, sećanja – Savremena umetnost Angole sinoć je otvorena u Muzeju afričke umetnosti (MAU), u prisustvu ambasadora Angole Alcina Izata da Konsejsaoa.

Foto: Tanjug/Marija Piroški

Govoreći na svečanosti u ispunjenom MAU, De Konsejsao je istakao da se izložba dešava zahvaljujući inicijativi ambasadora Srbije u Angoli Miloša Perišića, dodavši da je sada diplomatska strana kulture u rukama deset predstavljenih angolanskih umetnika, od kojih su otvaranju prisustvovali Osvaldo Fereira i Kristijano Mangovo.

Izložba, koju su pripremili kustosi Emilia Epštajn, Ana Knežević, Grasa Rodrigez i Sonja Ribeiro, u MAU prvi put srpskoj javnosti predstavlja radove umetnika kakvi su Pedro Pires, Luiš Damjao, Francisko Vidal, Nelo Tešeira, Žanuario Žano, Alide Rodrigez, Ana Silva, Eri Klaver, Fereira i Mangovo.

Izložba u MAU traje do 31. avgusta.

Video: Tanjug/NZ

Knežević je rekla Tanjugu da su u okviru Reflect #2 – fragmenti, fragilnosti, sećanja – Savremena umetnost Angole izložene slike, instalacije, kao i redimejd predmeti, poput plastičnih posuda i kanti za naftu, od kojih je nekoliko sada uključeno i u stalnu postavku MAU.

Prema njenim rečima, umetnici se u svojim radovima dotiču raznih tema kao što su repatrijacija i restitucija afričkih predmeta u zemlje iz kojih su potekli, i pitanja urbanističkog haosa, svakodnevice ili lična, ženska osećanja i uloge u porodici i braku.

Reflect #2 je deo platforme za predstavljanje afričkih umetnika koji u ovom, drugom po redu izdanju, MAU realizuje u saradnji sa galerijom This is not a white cube sa sedištima u Luandi i Lisabonu.

U svom obraćanju prisutnima predstavnica pomenute galerije Ribeiro je istakla da predstavljeni umetnici nude jedinstveno viđenje savremenog sveta i doprinose globalnom dijalogu, dekolonizaciji misli i potvrdi načela multikulturalizma i raznolikosti.

Autor: Tanjug

#Alcin Izata da Konsejsao

#Izložba

#Muzej afričke umetnosti

#Reflect #2 – fragmenti

#fragilnosti

#sećanja – Savremena umetnost Angole