Biće podignut u samom centru prestonice

Jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević ubijen je 9. oktobra 1934. godine u Marseju, prilikom zvanične posete Francuskoj. Istovremeno, ali od atentatora i neplanirano, poginuo je i francuski akademik i ministar spoljnih poslova Luj Bartu, dok je general Žozef Žorž ranjen.

Dva meseca kasnije, u Beogradu je pušten u saobraćaj most preko Save. U čast tragično stradalog vladara, poneo je ime Most kralja Aleksandra. Na njegovim temeljima, danas se nalazi Brankov most.

Istovremeno je bilo predviđeno i podizanje spomenika kralju u Beogradu, ali do toga nikada nije došlo. Ovaj projekat je najpre 1941. godine zaustavio Drugi svetski rat, kada su okupatori srušili 132 spomenika kralju Aleksandru I i 68 spomenika njegovom kralju Petru I na teritoriji okupirane Kraljevine Jugoslavije. Tako su srušeni spomenici na Cetinju, u Somboru, Pančevu, Zrenjaninu, Rijeci, Varaždinu... Među ovim spomenicima, nalazila su se i dela velikih imena jugoslovenskog vajarstva: Ivana Meštrovića, Lojza Dolinara, Toma Rosandića, Antuna Augustinčića i drugih.

Na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Skupština grada Beograda je donela odluku o podizanju spomenika kralju Aleksandru u Beogradu, između Starog i Novog dvora, a na mestu nekadašnjeg zdanja dvorskog Maršalata. Spomenik će licem biti okrenut ka Parku hora Aleksandrov (nekadašnjem Devojačkom parku), gde se nalazi spomenik ruskom imperatoru Nikolaju II Romanovu, ratnom savezniku i nesuđenom tastu kralja Aleksandra I.

Za predsednika Odbora za podizanje spomenika imenovan je dramski pisac i akademik Dušan Kovačević, koji je izjavio da će spomenik budi reprezentativan i klasičan. Do sada su već obavljeni razgovori sa ruskim akademikom i skulptorom Aleksandrom Rukavišnjikovim, autorom monumentalnog spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, koji je pristao da izradi i ponudi svoje nacrte budućeg spomenika.

________________________________________________________________

Izvor: Knjiga Priče o Beogradu, autor Goran Vesić.

IZVOR: YouTube / Priče o Beogradu

Autor: redportal.rs

#Aleksandar Karađorđević

#Beogradske priče

#Kralj Aleksandar Karađorđević

#Kraljevina Jugoslavija

#Kraljevina Srbija

#Spomenik u Beogradu

#kralj Aleksandar