Major Šljivančanin: Peđa Leovac se više ne žali, on se sada slavi.

Heroj sa Košara Predrag Peđa Leovac rođen je 20. decembra 1975. u Pljevljima u porodici Milice i Mila Leovca. Imao je 2 mlađa brata Pavla i Vuksana. U Pljevljima završava osnovnu školu i gimnaziju, a potom upisuje Vojnu akademiju u Beogradu.

Po završetku Vojne gimnazije Predrag leovac biva raspoređen u u Prištinski korpus, 125. motorizovanu brigadu, 53. granični bataljon VJ. Na Svetu Petku, 27. oktobra 1998. godine za vreme njegove patrole duž granice sa Albanijom, vojni pas je ušao u minsko polje i aktivirao jednu protivpešadijsku minu koja je teško ranila Peđu Leovca. Geler mu je polomio viličnu kost na 3 dela i zaustavio se ispod leve plećke.

Nakon kratkog oporavka porodica je tražila da se on vrati kući u Pljevlju. U februaru 1999. potpukovnik Leovac se vraća u Prištinu i odlazi na mesto na kom je ranjen po svoju pušku. Kada je 9. aprila počela bitka za Košare, Peđina grupa je uvrštena u borbu 11. aprila. Kao odgovoran komandir Peđa je ostavio svoje mlade vojnike u pozadini i otišao na zadatak sa 30 iskusnijih rezervista.

Samo 3 dana kasnije u borbama protiv Albanaca potporučnik Leovac biva pogođen snajperom u rejonu karaule Košare, preminuo je na putu do bolnice u Đakovici.

Major Duško Šljivančanin je rekao:

- Peđa Leovac se više ne žali, on se sada slavi.

IZVOR: YT / in4snet

Autor: Redportal.rs

#Košare

#Vojnik

#peđa leovac