Pikantni puding pravljen od ovčijih iznutrica

Hagis je slani puding koji sadrži ovčije iznutrice (srce, jetra i pluća), mleven sa lukom, ovsenom kašom, salom, začinima i solju kuvan u tradicionalnom omotu od životinjskog stomaka, mada se danas umesto toga često veštački omoti. Iako njegov opis nije odmah privlačan, hagis ima izvrsnu orašastu teksturu i ukusan slani ukus.

Iako je naziv hagvs ili hagese prvi put zabeležen u Engleskoj 1430, jelo se smatra tradicionalno škotskog porekla. To je čak i nacionalno jelo, što je rezultat pesme Obraćanje Hagisu škotskog pesnika Roberta Burnsa iz 1787. 

Foto: Wikipedia.org

Klarisa Dikinson Rajt kaže da je jelo "u Škotsku stigla dugim brodom tj. iz Skandinavije čak i pre nego što je Škotska bila jedna nacija". Ona navela etimologa Valtera Vijijama Skaeta kao da traži dalje moguće skandinavsko poreklo: Skaet je tvrdio da je element hag- reč izvedena iz staronorveškog haggv-a ili staroislandske hoggve (hoggva znači "seckati" na modernom islandskom), jer se jelo upravo nastaje seckanjem iznutrica.

U nedostatku čvrstih činjenica o poreklu Hagisa, popularni folklor je dao neke smernice. Jedna je da jelo potiče iz doba starih škotskih stočara. Кad bi muškarci napustili Highlands da bi odvezali stoku na tržište u Edinburg, žene bi im pripremale obroke za jelo tokom dugog putovanja. Кoristili su sastojke koji su bili najjednostavniji u njihovim domovima i prikladno ih spakovali u ovčiji stomak omogućavajući lak transport tokom putovanja. Druga nagađanja zasnovana su na škotskoj praksi klanja. Кada je poglavica zahtevao da se životinja zakolje zbog mesa radnicima je bilo dozvoljeno da zadrže iznutrice kao svoj deo.

Foto: Wikipedia.org

Hagis se tradicionalno servira sa podzemnom korabom i krompirom, kuvanim i pasiranim odvojeno, i dramom ( čaša škotskog viskija), posebno kao glavno jelo Burns Supper. Burns Supper se proslavalja 25. januara na rođendan škotskog nacionalnog pesnika Roberta Bernsa. Berns je napisao pesmu Obraćanje Hagisu. U Bernsovom životu hagis je bio uobičajeno jelo siromašnih, jer je bio hranljiv, a vrlo jeftin, a pravio se od ostataka ovaca koji su inače odbačeni.

Hagis je široko dostupan u supermarketima u Škotskoj tokom cele godine.

Autor: redportal.rs

#hagis

#škotska