Najveći rast od čak 144% u odnosu na prošlu godinu beleži cena lož ulja, cena goriva skočila je za 47,4%, a gasa za 41,8%

Rastuće cene energenata usled ukrajinske krize značajno su poskupele život u Nemačkoj, koja je suočena sa rekordnom inflacijom.

Inflacija je u martu dostigla nivo od 7,3%, što je najviši nivo od 1981. godine, saopštio je Statistički zavod Nemačke. "Time je inflacija u martu dostigla novi rekordni nivo koji nije viđen od ujedinjenja Nemačke", navodi se u saopštenju. Poslednji put slična inflacija zabeležena je u jesen 1981. godine, kao posledica Zalivskog rata, kada su zbog rata između Iraka i Irana skočile cene nafte.

Energenti su u Nemačkoj u martu poskupeli za 39,5%. Najveći rast od čak 144% u odnosu na prošlu godinu beleži cena lož ulja. Cena goriva skočila je za 47,4%, a gasa za 41,8%.

- Pored pandemije rat u Ukrajini značajno utiče na poskupljenja u Nemačkoj, posebno kod goriva i gasa, ali i pojedinih namirnica - ukazao je predsednik Statističkog zavoda Georg Til.

Za namirnice Nemci su u martu morali računati sa većim troškovima za oko 6,2%. Zbog većih troškova mnoga preduzeća najavljuju povećanje cena u naredna tri meseca, što će dalje povećati inflaciju.

Ekonomski institut Ifo iz Minhena računa da će inflacija u Nemačkoj ove godine iznositi 6,1 odsto, a za naredne mesece prognoziraju i dvocifrene stope ukoliko dođe do embarga na uvoz ruskih energenata.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#inflacija

#rast cena