Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je prethodno u Vašingtonu da Amerika nije u mogućnosti da potvrdi subotnju kinesku isporuku Srbiji

Poslovanje sa kompanijama čije je sedište u Kini predstavlja suverenu odluku, ali je potrebno da vlada bude svesna kratkoročnih i dugoročnih rizika i cena, rečeno je Glasu Amerike iz Stejt departmenta povodom navoda da je u Srbiju dopremana kineska vojna oprema.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je prethodno u Vašingtonu da Amerika nije u mogućnosti da potvrdi subotnju kinesku isporuku Srbiji koju je zvanični Peking označio kao uobičajenu vojnu opremu ili da, kako je naveo, spekuliše o uticaju na Rusiju i Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo na upit da li je i kakva vojna oprema isporučivana Srbiji iz Kine i da li su za to korišćeni avioni kineske vojske.

O tom slučaju prve informacije pojavile su se u subotu na društvenim mrežama, čiji su korisnici objavljivali fotografije letelica većih gabarita koje su nadletale područje prestonice Srbije, piše Glas Amerike, a agencija Asošijeted pres objavila je da su kineskim vojnim transportnim avionima Y-20 Srbiji isporučen kineski raketni sistem čija je izvozna oznaka FK-3.

Jedino što je poznato saopštila je kineska strana i to da je isporučena "uobičajena vojna oprema".

Autor: redportal.rs

#Srbija

#kina

#nabavka oružja

#stejt department