Simboli iz Drugog svetskog rata i dalje dominiraju

Na proslavi 31. godišnjice osnivanja IX bojne "Rafael vitez Boban" Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), koja je proteklog vikenda održana u Splitu, ponovo je dominirala ustaška simbolika iz Drugog svetskog rata.

Na proslavi su govorili izaslanik ministra branitelja u Vladi Republike Hrvatske penzionisani brigadir Matko Raos, predsednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, saborski zastupnik Ante Prkačin, kao i ratni komandant bojne Marko Skejo.

Izaslanik ministra branitelj je iskoristio svoj govor za veličanje Nezavisne Države Hrvatske, tvrdeći da današnja Hrvatska predstavlja njen kontinuitet:

Morate znati, da nije bilo 10. travnja 1941. godine, ne bi bilo ni današnje Hrvatske.

Ovu Raosovu izjavu su osudili Srpsko nacionalno veće u Hrvatskoj, kao i potpredsednik Socijaldemokratske partije Ranko Ostojić.

Izjave veličanja ustaškog pokreta i NDH, ranije su davali i drugi okupljeni na ovom skupu, dok sama IX bojna od 1991. godine nosi ime zamenika komandanta ustaške Crne legije iz Drugog svetskog rata, poznate po zločinima nad srpskim civilima. Bojna je najpre bila deo HOS-a, a kasnije je postala formacija Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Osim imena bojne, čitav HOS-a se koristio ustaškom simbolikom, uključujući i poklič: Za dom spremni.

Autor: redportal.rs

#Ante Prkačin

#Hrvatske odbrambene snage

#Marko Skejo

#Rat u Hrvatskoj

#Ustaše

#fašizam

#fašizam hrvatska

#ustaški simboli

#vlada hrvatske