Heger: Razmatramo da ustupimo Ukrajini i MIG-29 avione

Slovačka vlada je danas kategorički demantovala tvrdnje Rusije da je sistem protivvazdušne odbrane S-300 koji je nedavno isporučila Ukrajini već uništen.

Premijer Slovačke Eduard Heger je tu tvrdnju koju je ruska strana iznela na Tviteru opisao kao prevaru, dodajući da je to i Ukrajina potvrdila, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ministar odbrane Jaroslav Nad rekao je juče u diskusiji na televiziji da Slovačka pregovara sa Ukrajinom o prodaji nekih od svojih samohodnih haubica Zuzana - artiljerijskih topova na kamionima slovačke proizvodnje.

On je takođe, potvrdio izveštaje da dve zemlje razgovaraju o mogućnosti da oštećeni ukrajinski tenkovi i borbena vozila pešadije budu poslati u Slovačku na popravku, prenosi britanski servis.

Slovačka će razmotriti slanje sovjetskih borbenih aviona MiG-29 Ukrajini, rekao je danas premijer Slovačke Eduard Heger.

Ukrajina je zatražila teško naoružanje i avione, kao deo defanzivne strategije protiv Rusije, preneo je Rojters.

Zapadne države sve više i više šalju oružje, međutim, ranije diskusije o slanju aviona MiG-29 Ukrajini, koje su takođe koristili Poljska i Bugarska, zaustavljeni su, jer su ti planovi smatrani isuviše rizičnim u sve većim tenzijama između Rusije i NATO, dodaje britanska novinska agencija.

Slovačka, članica NATO, ima 12 aviona tipa MiG-29.

Bratislava je već dala Ukrajini sovjetski protivvazdušni sistem S-300.

- Nakon što smo videli kako se Ruska Federacija dosad ponašala, sovjetska oprema postaje vrlo rizična - kazao je Heger.

Slovačka očekuje prve isporuke američkih lovaca F-16 u 2025. godini, od ukupno 18 naručenih aviona, koliko je dogovorila 2018. godine.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#s300