Berbok pozvala da otpočnu pristupni pregovori sa Skopljem i Tiranom

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je danas da je zbog rata u Ukrajini koji ima za cilj i podelu Evrope važno da Evropsku uniju podrže zemlje koje su na putu ka članstvu, a posebno je poručila Srbija trebalo da podrži spoljnu politiku Brisela, a time i sankcije.

U izjavi novinarima nakon sednice šefova diplomatija EU u Luksemburgu Berbok je prenela da je razgovarano o tome da je u ovom trenutku posebno važno podržati ne samo Ukrajinu, već i sve druge zemlje koje vide svoju budućnost u EU, posebno Zapadni Balkan.

- Ključno je da ne razočaramo zemlje koje vide svoju budućnost u EU i ispunimo naše obećanje o članstvu. To važi pre svega za Zapadni Balkan, posebno za Severnu Makedoniju i Albaniju. Naša je odgovornost da u ovoj polovini godine otvorimo pristupne pregovore sa tim zemljama - poručila je Berbok.

Berbok je kazala i da je imala bilateralni razgovor sa bugarskom koleginicom i da su se saglasile da je najvažnije da u ovoj situaciji započne pristupni proces za Skoplje i Tiranu.

Izrazila je nadu da će Bugarska brzo rešiti sva pitanja koja su s tim u vezi otvorena.

Dodala je da isto važi za ostale zemlje Zapadnog Balkana, koje su ovih dana i nedelja pokazale jasno da svoju budućnost vide u EU, a od kojih je većina podržala sankcije EU.

Srbiji je poručila da ako želi da postane članica Unije treba da podrži spoljnu politiku EU.

- Srbiji bih poručila ako želite postati članica, čemu težite, ključno je u ovom trenucima podržati spoljnu politiku EU i tako sankcije - zaključila je ona.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#berbok