Svečanosti prisustvovao i njegov ratni komandant

U sremskom selu Laćarak kod Sremske Mitrovice juče je otkrivena bista Milenku Božiću, koji je poginuo kao vojnik 53. graničnog bataljona Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije tokom bitke na Košarama.

Otkrivanje biste upriličeno je na 23. godišnjicu Božićeve pogibije. Bistu su zajedno otkrili gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović i penzionisani potpukovnik Dragutin Dimčevski, ratni zamenik komandata 53. graničnog bataljona Vojske Jugoslavije. Svečanosti su prisustvovali i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, kao i brojni građani.

Potpukovnik Dimčevski se u svom govoru prisetio dana Božićeve pogibije:

Najcrnji dan je bio 11. april 1999. godine, Uskrs kada je u borbi protiv šiptarsko-terorističkih snaga, NATO agresora, regularne armije Republike Albanije poginulo 8 boraca, među tim herojima je i Božić Milenko iz Laćarka. Veoma sam ponosan što su Mesna zajednica Laćarak i Grad Sremska Mitrovica preduzeli ovakav gest i uradili sve da ovom heroju podignu spomen-obeležje.

Božić je rođen 7. februara 1979. godine u Laćarku. Prijatelji su ga zvalu Kunc, po njegovom omiljenom nemačkom fudbaleru Štefanu Kuncu. Zaposlio se odmah posle srednje škole i čim je dobio poziv za odsluženje vojnog roka u septembru 1998. godine, odmah se javio sa namerom da isti što pre završi, kako bi se vratio svojim životnim planovima.

Vojsku je najpre službio u Zaječaru, da bi ubrzo bio prekomandovan u 53. granični bataljon Prištinskog korpusa. Tako se našao na karauli Košare, na jugoslovensko-albanskoj granici.

Poginuo je na Vaskrs 11. aprila 1999. godine u reonu sela Opljaz. Tada su poginuli i njegovi saborci Ivan Vasojević Jaguar, Darko Bjelobrk, Predrag Bogosavljević i čuveni granični pas Major Lister. Posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Autor: redportal.rs

#Bitka na Košarama

#Dragutin Dimčevski

#Karaula Košare

#Košare

#Laćarak

#Milenko Božić

#Sremska Mitrovica