Bivši komandatn sirijske operacije preuzeo kontrolu nad operacijama u Ukrajini

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin postavio je novog komandanta ruske specijalne operacije u Ukrajini, nakon što je objavljeno da ruska armija menja cilj delovanja i da se fokusira na istok zemlje.

Novi komandant je armijski general Aleksandar Dvornikov, nekadašnji komandant ruskog Južnog vojnog distrikta.

Novi komandant poseduje višegodišnje iskustvo i znanje, i očekuje se da će podstači efikasnost ruske armije i uvesti dodatni nivo koordinacije sada kada se očekuje potpuni fokus na region Donbasa umesto dosadašnjeg delovanja na više linija fronta.

Dvornikov, star 60 godina, je bio prvi komandant ruske operacije u Siriji nakon što je predsednik Putin uputio ruske trupe u građanskim ratom zahvaćenu zemlju 2015. godine. Komandovao je operacijom od septembra 2015. do juna 2016. godine i bio centralna figura u uspešnom oslobađanju Alepa.

Zapadni analitičari i generali teoretišu da je cilj ruskih generala da predstave Putinu bar neki jasan napredak na bojnom polju pred nastupajuću proslavu Dana pobede 9. maja. Mnogi evropski zvaničnici to tumače kao postavljeni rok koji može dovesti do toga da ruska komanda načini greške na terenu.

Bivši britanski ambasador u Rusiji ser Roderik Lajn izjavio je da je Dvornikov general sa brutalnim rezimeom iz Sirije i da je cilj da se u Donbasu zauzme bar neki deo teritorije i to predstavi kao pobeda.

Sa druge strane, nov komandant bi mogao biti pokušaj da se redefiniše ruska strategija u Ukrajini i stvori nova kohezivna taktika. Kako prenose neki zapadni mediji, do ovog trenutka Rusija nije imala jedinstvenog komandanta operacija u Ukrajini, već je svaka jedinica odgovarala komandantu Vojnog distrikta iz kog je dolazila što je, prema mnogima, dovodilo do velikog nivoa konfuzije među jedinicama.

pročitajte još

ZEMLJOTRES U ALBANIJI

Autor: redportal.rs

#Distrikti

#Dvornikov

#Jedinstvena komanda

#Nov komandant

#Ruska Federacija

#Ruska armija

#Sirijska operacija

#Vladimir Putin

#komandant Ukrajinske operacije

#rat u ukrajini

#vojska