Premijeru Imranu Kanu izglasano nepoverenje

Kako prenosi portal Mondo, pakistanski parlament je glasao za smenu premijera Imrana Kana, tako da se u ponedeljak očekuje da će se izglasati novi premijer.

Šebaz Šarif će najverovatnije biti sledeći, 23. po redu pakistanski premijer, iako je malo poznat izvan granica svoje zemlje, u kojoj ima reputaciju efikasnog menadžera i direktora, više nego političara. On je mlađi brat Navaza Šarifa, koji je bio premijer Pakistana u tri navrata.

U nedelju je donji dom pakistanskog parlamenta glasao za smenu s dosadašnjeg premijera Imrana Kana, odluka je donesena nakon svađe koja je trajala 14 sati između članova opozicije i Kanove vladajuće stranke, a inicijativu opozicije, kao njen kandidat za premijera, predvodio je upravo Šebaz.

Analitičari kažu da Šebaz, za razliku od Navaza, ima prijateljske odnose s pakistanskom vojskom, koja tradicionalno kontroliše spoljnu i obrambenu politiku te južnoazijske zemlje od 220 milijona ljudi, koja poseduje nuklearno naoružanje.

Šebaz je već poručio da želi dobre odnose sa SAD, što je suprotno u odnosu na Kana. Na samom početku invazije Rusije na Ukrajinu, Kan je bio u službenoj poseti Vladimiru Putinu, potom je Pakistan bio suzdržan kada se glasalo o osudi ruske agresije, dok su odbili da uvedu i sankcije Rusiji.

pročitajte još

ZEMLJOTRES U ALBANIJI

Autor: mondo.rs

#Američki čovek

#Imran Kan

#Invazija

#Nuklearno naoružanje

#Pakistan

#SAD

#nepoverenje

#novavlada

#novi premijer

#pad vlade

#podrška

#podrška Rusiji

#premijer

#rusija

#Šebaz