Lider Švedske demokratske partije izjavio je da će se zalagati za ulazak u Alijansu ako susedna Funska pristupi savezu

Ključna švedska opoziciona partija izjavila je da u potpunosti menja stav povodom pridruživanja Švedske NATO paktu, u slučaju da i susedna Finska pristupi Alijansi zalagaće se da se i Švedska u poptunosti integriše u savez i da se prekine duga istorija neutralnosti Švedske.

Lider švedskih demokrata Dđimi Akeson izjavio je za švedske medije juče da razmatra kompletnu promenu stava po pitanju NATO alijanse zbog dešavanja u Ukrajini. Ako Finska odluči da pristupi Alijansi i politika njegove partije će postati da je ključno da i Švedska učini isto.

Kako je naveo:

U slučaju da se Finska pridruži, onda ću istog trena izaći pred partijski Savet sa zahtevom ta i mi promenimo naše stavove. Ono što je ključno sada je činjenica da je Finska po svemu sudeći odlučila da krene ka NATO i da postoji veliki broj indikacija da će se pristupanje dogotiti u vrlo kratkom roku. Ta činjenica, kao i svest da je Ukrajina kompletno usamljena u ovom sukobu i da nije članica NATO, je u meni potpuno promenila mišljenje o celom problemu pristupanja savezu.

Švedska demokratska partija je druga po veličini politička organizacija u zemlji, promena u stavu prema NATO paktu bi najverovatnije stvorila i većinu u pralamentu koji bi podržao zahtev Švedske za pristup Alijansi.

Istorijski posmatrano, većina populacije u Švedskoj i u Finskoj je bila protiv pristupanja NATO, ali najnovije analize javnog mnjenja )nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajiini) ukazuju da se mišljenje dramatično promenilo i da je većina ljudi sada za pristupanje NATO paktu.

Finska vlada će krajem meseca imati javnu debatu u parlamentu po pitanju pristupa Alijansi. Švedska i Finska bi najverovatnije bile primljene "veoma brzo" u NATO ako se odluče na takav potez, izjavio je generalni sekjretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Autor: redportal.rs

#Alijansa

#Brzi ulazak

#Finska

#NATO

#SAD

#Stoltenberg

#Ukrajina

#Zelenski

#pristup

#putin

#rusija

#švedska