Čini se da premijer Orban namerava da se povinuje zahtevima Moskve

Mađarska će direktno prekršiti sankcije EU ako se odluči da ispuni svoje obećanje da započne kupovinu ruskih energenata u rubljama. izjavila je predsednica Evropske komisija Ursula Von Der Lejen:

Uradili smo analizu Putinovog dekreta, i njegova legalnost je veoma jasna. Ono što Putin predlaže, prebacivanje evra u rublje i potom plaćanje gasa, je direktno kršenje uvedenih sankcija Ruskoj federaciji. Ako platite u rubljama direktno ih kršite i zaobilazite ograničenja koja smo uveli na Rusiju.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će njegova zemlja biti voljna da plati za ruski gas u rubljama nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret zahtevajući da sve "neprijateljske zemlje" moraju da plate u ruskoj valuti. Kako je dodala Von Der Lejen:

Do sada Mađarska se držala sankcija, stoga dok ne vidimo suprotno, tj. dokaze za kršenje sve je ok. Nikada pre nismo videli Evropsku uniju tako ujedinjenu, tako odlučnu i tako brzu. I mislim da svaka naša članica treba da razmisli, da li želi da bude prva koja ć-e razbiti takvo jedinstvo? Mislim da neće hteti niko.

Autor: redportal.rs

#EU

#Mađarska

#Moskva

#Orban

#Zahtevi

#energenti

#rublje

#rusija

#sankcije