U političke vode uplovila je vrlo mlada kandidujući se za funkciju poslanik.

Bivša britanska premijerka Margaret Tačer rođena je kao Magaret Hilada Roberts 13. oktobra 1925. u Grantamu, u porodici Alfreda Robertsa i Bestris Etel.

Kada je završila srednju školu upisala je Oksford, departman za hemiju na kom je diplomirala 1947. 

U političke vode uplovila je vrlo mlada kandidujući se za funkciju poslanika u Britanskom parlamentu, nije uspela, ali je ostala upamćena među narodom. Za vreme te kampanje upoznala je i svog budućeg supruga Denisa Tačera. Nakon udaje dobila je blizance Marka i Kerol 1953.

Dok je boravila na funkciji ministra zalagala se za ukidanje specijalističkih škola kao što su klasične gimnazije i uvođenje sveobuhvatnih, opštih srednjih škola.

Premijerka Tačer je bila posebno cenjena od strane američkog predsednik Ronalda Regana zbog pobede u Foklandskom ratu.

Nakon što je svoju stranku dovela na vlast 1979. na reizborima 1983. i 1987. ponovila je uspehe. Ostavku podnosi na mesto premijera i lidera stranke 1990, nakon unutarstranačkih podela zbog pitanja poreza i oko nekih pitanja koja su se ticala Evropske zajednice.

Prihvatila je i nadimak koji su joj Sovjeti dodelili.

Stojim pred vama večeras u mojoj ‘Crvena zvezda’ večernjoj haljini od šifona, nežno našminkanog lica i svetle, nežno uvijene kose… Čelična dama zapadnog sveta”

Baronesa Margaret Tačer umrla je 8. aprila 2013. od posledica srčanog udara.

Margaret Tačer su glumili Meril Strip u filmu Čelična lejdi, a u seriji Kruna to čini Džilijen Anderson.

IZVOR: YT / Sky News 

Autor: Redportal.rs

#Margaret Tačer

#evopa

#premijerka

#čelična lejdi