U njegovom mandatu, obnovljena je izgradnja Hrama Svetog Save na Vračaru

Juče 7. aprila preminuo je Dušan Čkrebić, nekadašnji predsednik Predsedništva Republike Srbije, saopštio je SUBNOR.

Čkrebić je rođen 1927. godine u Kragujevcu, gde je završio gimnaziju. Kao dobrovoljac Trećeg kragujevačkog bataljona Prve proleterske brigade borio se na Sremskom frontu, za šta je odlikovan Ordenom za hrabrost.

Studije je započeo 1947. godine u Moskvi, ali se vraća već naredne godine usled zaoštravanja odnosa Jugoslavije i Sovjetskog Saveza. Diplomirao je 1953. godine na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Kao stipendista Ujedinjenih nacija, boravio je na specijalizaciji u Zapadnoj Nemačkoj.

Obavljao je brojne dužnosti: predsednika Privredne komore Srbije, predsednika Izvršnog veća, predsednika Skupštine SR Srbije i predsednika Predsedništva SR Srbije (1984-1986). Bio je predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije i član Predsedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije.

U vreme njegovog mandata, odobren je nastavak gradnje Hrama Svetog Save na Vračaru, koja je zaustavljena 1941. godine. Zbog toga, Srpska pravoslavna crkva ga je odlikovala Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, povodom Dana državnosti Srbije 2022. godine, Dušana Čkrebića odlikovao Sretenjskim ordenom prvog stepena. Bio je nosilac Legije časti, Ordena za nacionalne zasluge i još nekoliko domaćih i stranih odlikovanja.

Autor: redportal.rs

#Dušan Čkrebić

#Predsednik Republike Srbije

#predsednik srbije