Ključni ciljevi plana, uključuju otvaranje 500.000 radnih mesta i povećanje trenutne minimalne plate sa 350.000 pezosa (434 dolara) na 400.000 pezosa (496 dolara) do kraja godine

Čileanski predsednik Gabrijel Borić najavio je plan ekonomskog oporavka vredan 3,7 milijardi dolara, koji uključuje povećanje minimalne zarade, subvencije i finansiranje za sektore privrede koji se i dalje bore sa posledicama pandemije Covid-19.

Ključni ciljevi plana, rekao je predsednik, uključuju otvaranje 500.000 radnih mesta i povećanje trenutne minimalne plate sa 350.000 pezosa (434 dolara) na 400.000 pezosa (496 dolara) do kraja godine.

- Svi znamo da živimo u teškim vremenima i naša je dužnost da radimo na ublažavanju briga koje imate - rekao je Borić, levičar koji je preuzeo vlast prošlog meseca.

Pozivajući se na rast cena i inflaciju, on je rekao da će vlada zamrznuti cene javnog prevoza do kraja godine i subvencionisati cene goriva.

Borić, bivši studentski demonstrant, takođe je najavio da će stipendije za hranu za studente porasti za 15%. To je bio glavni zahtev prvog organizovanog protesta tokom njegovog predsednikovanja u martu. Plan takođe uključuje subvencije za roditelje male dece, jednokratnu isplatu kulturnim radnicima i fond od 300 miliona dolara za lokalne samouprave za infrastrukturu.

Borić je rekao da plan ima za cilj da pomogne onima "koji nisu pronašli privatnu ili državnu pomoć da krenu dalje", i da će ponuditi finansiranje za male rudare i 100.000 malih preduzeća bez pristupa bankama.

Centralna banka Čilea je prošlog mjeseca snizila prognozu ekonomskog rasta za 2022. i predvidjela da bi godišnja inflacija mogla dostići 8,2%.

- Znamo da je ovaj plan oporavka polazna tačka. Velike promene se ne prave preko noći i da bi te promene bile održive, potrebno ih je odgovorno sprovoditi - rekao je Borić.

Autor: redportal.rs

#Borić

#oživljavanje privrede

#Čile

#Čileanski predsednik