Naveo je da se redovno ažuriraju i informacije iz EU koje su važne za poslovanje u trenutnoj situaciji

Mihailo Vesović, direktor u Privrednoj komori Srbije, izjavio je da je ključni problem sa kojim se suočavaju naši privrednici u poslovanju sa Rusijom neizvesnost, jer se ne zna kojom će se brzinom primenjivati nove sankcije i šta će one obuhvatati.

- Ono što je za nas važno jeste da mi nemamo drugi put osim drumskog za izvoz i uvoz robe, a zbog transporta, čekanja na granicama i naravno poskupljenja goriva to poslovanje je i otežano i skuplje - rekao je Vesović za Tanjug.

Foto: pks.rs/nepoznato

On je kao veoma bitno naveo to što naši privrednici i dalje izvoze na tržište Ruske Federacija a objašnjavajući kako PKS pomaže privrednicima rekao je da komora koristi sve informacije svojih članica, špeditera, banaka i ostalih finansisjkih institucija.

- Nama je važno da imamo informacije na dnevnom nivou i da ih plasiramo u realnom vremenu - rekao je on i pozvao privrednike da redovno prate dnevne izveštaje PKS, ali i da komori dostavljaju svoje informacije.

Naveo je da se redovno ažuriraju i informacije iz Evropske unije (EU) koje su važne za poslovanje u trenutnoj situaciji.

Odgovarajući da li postoje alternativna tržišta za robe iz Rusije Vesović je rekao da je gas roba za koju ne postoji alternativno tržište i da je on najosetljivija tema.

- Tako je i u EU, koja još ne najavljuje sankcije na gas i naftu, ali najavljuje određene sankcije kompanijama i mi smo tu osetljivi zbog prisustva Gaspromnjefta na našem tržištu. Alternativa za metale, kameni ugalj, neke hemikalije za proizvodnju postoje ali su uglavnom skuplje zbog postojećih - rekao je on.

Foto: Redportal.rs/Redportal.rs

Kada je reč o izvozu našeg voća i povrća u Rusiju, rekao je da je predlog PKS da se traže druga tržišta, a to mora da se koordiniše između države i privrede.

Govoreći o uredbi Vlade Srbije koja zabranjuje izvoz određenih poljoprivrednih proizvoda, Vesović je naveo da je stav PKS da razume potrebu da se štiti domaće tržište ali da je najvavznije da tržsiste bude snabdeveno i stabilno.

Prema njegovim rečima, Srbija ima prednost da je skoro 80 odsto prehrambenih proizvoda u maloprodaji domaćeg porekla, da smo i njihov izvoznik i da je stav PKS da treba što pre osloboditi izvoz brašna i jestivog lulja, jer mnoge kompanije imaju potpisane ugovore, a njih je lako raskinuti ali nije sklopiti nove.

Naveo je da su ostale neizvezene određene količine jabuka u Rusiju koje treba da se izvezu u narednih mesec, do mesec i po dana i da taj izvoz još funkcioniše a kada je reč o narednom periodu, jeseni recimo da se traže druga tržišta i da je kontakata te vrste već bilo.

Kada je reč o energentima, Vesović je naveo da naša alternativa za uvoz nafte i naftnih derivata postoji ali da je problem potpuna zavisnost od uvoza gasa.

- Taj problem imaju i neke zemlje EU i mi ćemo pokusati da kroz saradnju sa EU preslikamo modele kako će oni rešavati taj problem. Ako oni pokažu razumevanje za specifičnost naše situacije, Srbija će taj problem manje osetiti, a ako bude crvenih linija koje će nas staviti u nezavidan položaj, možemo da očekujemo produbljenje krize - rekao je on.

Dodao je da se nada da se to neće dogoditi, ali i da je preporučljivo štedeti gorivo, kako od strane privrede tako i građana.

Autor: Tanjug

#Mihailo Vesović

#Neizvesnost

#PKS

#privredna komora srbije

#rusija

#sankcije