Ukrajinski predsednik obratio se danas Savetu bezbednosti UN

Zelenski je na ovaj način opisao ono što je video prilikom posete mestu Buče juče:

Juče sam se vratio iz našeg grada Buče, nedavno oslobođenog od ruskih trupa nedaleko od Kijeva. Dakle, nema nijednog zločina koji oni ne bi počinili. Ruska vojska je tražila i namerno ubijala svakog ko je služio našoj zemlji. Ubijali su žene ispred svojih kuća kada su samo pokušali da pozovu nekoga ko je živ, ubijali su čitave porodice, odrasle i decu. A tela su pokušavali da spale Obraćam vam se u ime ljudi koji odaju počast ubijenim civilima.

Ukrajinaki predsednik je dalje u govoru otvoreno optužio Rusiju da je počinila genocid:

Sve u sećanju na poginule civile, koji su nakon mučenja upucani u potiljak. Neki od njih su streljani na ulici, drugi su bačeni u bunare. Oni su umrli u patnjama. Ubijani su u stanovima, kuće su im dignute u vazduh granatama. Civile koji su sedeli u automobilima su smrskali tenkovima - iz čistog zadovoljstva. Sekli su im udove, grla, silovali žene, čupali im jezike jer im se nije sviđalo šta govore.

Zelenski je dodao da je jedini cilj Rusije da uništi etnički diverzitet i da ostavi zemlje u ruinama i sa masovnim grobnicama:

Svet tek treba da vidi šta su radili u drugim gradovima koji su bili pod njihovom okupacijom. Namerno su uništili ukrajinske gradove i stvaraju masovnu glad.

Zelenski je istakao i da tvrdnje Rusa da su fotografije i tela civila u Buči "nameštaljka", nemaju nikakvu osnovu i istina je jasna s obzirom na to da živimo u 2022. godini i imamo satelitske snimke. Posebno je naveo da je cilj Rusa da porobe Ukrajinu:

Rusija hoće da pretvori Ukrajince u tihe robove. Ruska vojska otvoreno pljačka gradove i sela koja su osvojili. Kradu sve, počevši s hranom. Kradu nakit žrtava, nakit na kojem još ima krvi. Ako se ovo nastavi, sve zemlje će se oslanjati na svoju oružanu snagu, a ne na međunarodno pravo. UN tada može da prestane da postoji. Jeste li spremni na to? Ako ne, onda morate hitno da delujete. Vođstvo ruske vojske i svi koji su im davali zapovesti moraju biti privedeni pravdi. To treba biti slično suđenju u Nirnberbu nakon Drugog svetskog rata.

Na kraju je poručio da Rusija treba da bude izbačena iz Saveta bezbednosti UN, a UN je zamolio da pruži bezbednosne garancije Ukrajini.

Obraćanje možete pogledati na live stream-u ovde.

Autor: Mondo.rs

#Buča

#Genocid

#Masakr

#NATO

#SAD

#SMRT

#Savet Bezbednosti

#UN

#Ukrajina

#Zelenski

#diverzitet

#etnicitet

#izbacivanje

#rat

#ropstvo

#rusija