Tokio povećava ulaganja u odbranu

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši objavio je juče da će njegovo ministarstvo najverovatnije tražiti veći budžet za sledeću fiskalnu godinu radi jačanja sposobnosti odbrane Japana od bilo koje sile.

Želja azijske zemlje da podigne nivo svoje vojne moći dolazi uprkos želji da se isključivo vodi odbrambena politika u skladu sa Ustavom zemlje. Kako je objasnio ministar Kiši:

Vojni budžet je veliki indikator koji pokazuju volju države. Mi želimo da osiguramo budžet koji je dovoljno veliki da dramatično osiguramo svoje odbrambene mogućnosti.

Ministar odbrane je izneo da Japan mora da očvrsne svoju armiju u skladu sa dramatično pogoršanom regionalnom bezbednosti. Posebno u kontekstu kineske rastuće vojne moći i pretnje Severne Koreje.

Strah Japana zbog severne Koreje je u velikom porastu, naročito nakon novih severnokorejskih testova balističkih raketa. Tokio je takođe zabrinut usled kineskih zahteva za suverenost nad Senkaku ostrvima, nenaseljeni strateški arhipelag u Istočnom Kineskom moru koji pripada Japanu.

Takođe, tu je i problem Kurislskih ostrva, arhipelaga koji pripada Ruskoj Federaciji a za koji Japan tvrdi da je ilegalno okupiran. Pre samo nekoliko dana Rusija je prekinula sve pregovore oko mirnog rešenja zbog Japana koji se pridružio zapadnim sankcijama protiv Ruske Federacije.

pročitajte još

Pokraden pokojnik 😔

Autor: redportal.rs

#Japan

#Minsitar odbrane

#Severna Korena

#Vojni budžet

#dramatično

#kina

#rusija

#snaga

#vojska