Ali Severna Koreja nikada neće udariti prva

Pjongjang će gađati Južnu Koreju "nuklearnim borbenim snagama" ako bude napadnut, izjavila je Kim Džong-un, uticajna sestra severnokorejskog predsednika Kim Džong Una, preneli su severnokorejski državni mediji.

- U slučaju da Južna Koreja reši vojni sukob sa nama, naše nuklearne borbene snage će neizbežno morati da izvrše svoje zadatke - rekla je Kim Jo Čong i naglasila da Severna Koreja nikada neće udariti prva.

- Ako se Južna Koreja iz bilo kog razloga odluči na takvu vojnu akciju kao preventivni udar, kako je govorio južnokorejski ministar odbrane Su Vok, situacija će se promeniti. U tom slučaju, Južna Koreja će postati meta - rekla je ona u saopštenju.

Jo-jong, koji drži najviši položaj u vladajućoj Narodnoj partiji Severne Koreje, napao je Su prošle nedelje zbog njegovih izjava o "preventivnim udarima". On je tada rekao da Južna Koreja predstavlja "ozbiljnu pretnju" bez detaljnijeg objašnjenja.

Su je u petak medijima rekao da oružane snage Južne Koreje imaju kapacitet da "precizno i brzo" napadnu lokacije sa kojih bi Severna Koreja lansirala rakete, kao i komandna mesta ako postoje jasni naznake pokušaja napada na Južnu Koreju.

Verbalni napadi Pjongjanga na zvaničnike južnokorejske vlade nisu neuobičajeni, a najnoviji dolazi usred rastućih tenzija u regionu. Pjongjang je nedavno ponovo skrenuo pažnju na sebe lansiranjem nove interkontinentalne balističke rakete.

Autor: redportal.rs

#Južna Koreja

#Severna Koreja

#napad

#nuklerano oružje

#pjongjang