Dana studenata se obeležava u znak sećanja na demonstracije protiv jačanja fašizma ☝

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić posetio je danas Studentski dom 4. april, povodom Dana studenata, koji se obeležava u znak sećanja na demonstracije protiv jačanja fašizma, u kome je 1936. godine poginuo student prava UB Žarko Marinović.

- Ovaj datum ima simbolični značaj borbe za demokratiju uopšte i demokratiju Univerziteta, zato ga obeležavamo i baštinimo dugi niz godina sa ponosom. Mi kao članovi akademske zajednice mislimo na studente svakog dana, a ne samo danas, i trudimo se da rešimo probleme koje imaju i saslušamo sve njihove inicijative, kako bismo uticali na dobrobit studentske zajednice i čitavog društva - rekao je Đokić.

Kako se navodi u saopštenju, rektor je sa direktorom Ustanove Studentski centar Beograd Goranom Minićem obišao studentski dom 4. april, studentsku sobu, čitaonicu, studentski restoran Voždovac kao i sportsku salu, nakon čega je prisustvovao finalnoj fudbalskoj utakmici sportskog takmičenja povodom Dana studenata.

Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije u zemlji koje su studenti organizovali 4. aprila 1936. godine u Beogradu, a posebno u znak sećanja na studenta prava Žarka Marinovića koji je pre tačno 86 godina izgubio život u borbi za svoja uverenja i zbog svoje žrtve postao simbol značaja studenata za društvo. Od 1954. godine, 4. april je proglašen za Dan studenata Univerziteta u Beogradu.

Autor: Beta

#4. april

#Goran Minić

#studentski dom

#vladan đokić

#Žarko Marinovi