Naša pobeda vidi se i sa Meseca, ali sasvim sigurno i iz Brisela, rekao je novi-stari premijer Mađarske

Viktor Orban je novi-stari premijer Mađarske. On je na jučerašnjim izborima osvojio natpolovičnu većinu glasova i pobedio ujedinjenu opoziciju.

- Nismo dozvolili da se vrati propala prošlost, odbranili smo nezavisnost i slobodu Mađarske, odbranili smo mir i bezbednost Mađarske i iako još ne znamo rezultate, nadam se da smo odbranili našu decu i naše porodice - izjavio je Orban sinoć neposredno nakon objavljivanja prvih nezvaničnih rezultata glasanja, pozivajući se na referendum.

On je zahvalio svojim američkim, poljskim, italijanskim, španskim, srpskim, slovačkim i austrijskim prijateljima na pomoći.

Viktor Orban će po peti put biti premijer Mađarske, a četvrti put uzastopno, nakon što je njegov Savez demokratske omladine (Fides) na jučerašnjim parlamentarnim izborima, tradicionalno u koaliciji sa demohrišćanima, odneo ubedljivu pobedu, veću od svih očekivanja.

Orban je prvi put postao predsednik mađarske vlade još 1998, a nakon trijumfa 2010. više nije silazio sa „trona“, čime se svrstao među najdugovečnije lidere članica Evropske unije u novijem periodu.

- Ostvarili smo ogromnu pobedu, toliku da se ona vidi i sa Meseca, ali sasvim sigurno i iz Brisela - izjavio je Orban na svečanosti ispred dvorane „Balna“ u Budimpešte, neposredno nakon objavljivanja prvih nezvaničnih rezultata glasanja.

Prema ishodu 99 odsto obrađenih listića Fides je dobio 53,10 odsto glasova, ili 135 mandata u parlamentu sa 199 mesta, za dva više nego pre četiri godine, što znači da će ponovo imati dvotrećinsku većinu. U nominalnim brojevima za mlade demokrate, koji više i nisu tako mladi kao u vreme osnivanja, to je za čak blizu 800.000 glasova više od ujedinjene opozicije, što ukazuje da saradnja 6 heterogenih partija (Demokratska upozicija, Jobik, Momentum, Mađarska socijalistička partija, LMP i Dijalog) nije urodila plodom, za razliku od trijumfa u Budimpešti na prethodnim lokalnim izborima.

Savez „Zajedno za Mađarsku“ je, tako, osvojio 56 poslaničkih mesta, a među 6 stranaka na partijskim listama cenzus od 5 procenata je prešao još samo Pokret naša domovina Lasla Torockaija, krajnjeg desničara i gradonačenika Ašothaloma, naselja na jugu zemlje. Ta politička organizacija se nekada otcepila od Jobika i sve vreme imala prećutnu naklonost vladajućih stranaka, čime će većina u parlamentu verovatno imati dodatnu podršku.

Jednog poslanika s punim pravom glasa, shodno Ustavu, imaće i predstavnici 13 nacionalnih manjina u Mađarskoj.

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije Peter Marki-Zaj je priznao pobedu Fidesa, ali nije čestitao pobednicima.

- Ne mogu da sakrijem razočaranje i tugu, nikada nismo ni pomislili da će ovo biti rezultat. Borba je bila krajnje neravnopravna, ali njen ishod ne dovodimo u pitanje - poručio je Marki-Zaj, koji je poražen i u svom Hodmezevašarhelju od nekadašnjeg visokog funkcionera Fidesa Janoša Lazara.

Prema mišljenju više političkih analitičara oružano sukob u Ukrajini je „pomogao“ Fidesu, a poslednjih dana kampanje Orban je uporno ponavljao da pobeda aktuelne vlade znači mir i nemešanje, dok bi levo-liberalna koalicija navodno uvukla Mađarsku u rat.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Orban