U parlament UŠLO ČAK 7 LISTA, plus manjine

Na osnovu 90,34 odsto biračkih mesta koje je obradila Republička izborna komisija (RIK), trenutno najviše glasova na parlamentarnim izborima ima koalicija okupljena oko SNS Zajedno možemo sve, sa 43,57 odsto i 122 osvojena mandata.

Na 2. mestu je koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 12,96 odsto što je dovoljno za 36 mandata, a na 3. lista Ivica Dačić - Premijer sa 11,71 odsto glasova i 32 mandata.

Od ostalih koalicija, koalicija Nada za Srbiju ima 5,25 odsto (14 mandata), Dveri-POKS 3,85 odsto (10 mandata), Zavetnici 3,77 odsto (10 mandata).

Moramo ima 4,29 odsto (12 mandata), dok ostale liste nisu prešle cenzus od 3 procenta. Suverenisti imaju 2,24 odsto, koalicija Ajmo ljudi 1,65 odsto, Otete bebe Ana Pejić 0,81 odsto, Srpska radikalna stranka 2,17.

Kada je reč o manjinana, Savez vojvođanskih Mađara za sada ima 1,73 odsto (6 mandata), Muftijin amanet 0,96 odsto (3 mandata), Zajedno za Vojvodinu 0,63 odsto (2 mandata), SDA Sandžaka 0,59 odsto (2 mandata), Alternativa za promene 0,1 odsto, Koalicija Albanaca 0,29 odsto (1 mandat), Romska partija 0,17 odsto i Ruski manjinski savez 0,25 odsto.

Foto: RIK

Ukoliko se ništa drastično ne promeni u preostalih 10% koliko glasova još RIK treba da obradi, koalicija oko SNS-a će imati neophodnu većinu od 126 poslanika uz saradnju samo sa manjinskim partijama sa kojima je i do sada postojala tesna veza i saradnja.

To se odnosi pre svega na Savez vojvođanskih Mađara, partiju koja je podržala Aleksandra Vučića kao predsedničkog kandidata i na ovim izborima. Tu su i 3 poslanika sa liste Muftijin amanet, opcija sa kojom je SNS i do sada sarađivao i koja ga je takođe podržala na izborima za predsednika republike.

Zajedno sa ove 2 manjinske liste, SNS bi imao većinu od 131 poslanika od 250 koliko ih ukupno ima u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ostaje da se u narednim mesecima vidi hoće li vladu formirati sami sa manjinama, ili će pokušati da prave širu koaliciju sa ostalim političkim takmacima.

Najbliži saradnji sa SNS-om su svakako predstavnici liste Ivica Dačić - premijer Srbije, čiji je lider podržao Aleksandra Vučića kao kandidata za predsednika Republike Srbije. Dosadašnja saradnja između SNS-a i SPS-a nagoveštava nam da ukoliko lista Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve bude tražila partnera za formiranje vlade van stranaka manjina, da će lista koju predvodi dosadašnji predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić biti favorit za ulazak u vladajuću većinu.

Rasplet sa foriranjem nove vlade će umnogome zavisiti i od konačnih rezultata izbora na nivou grada Beograda, gde po dosadašnjim rezultatima SNS i SPS imaju vrlo tesnu većinu za firmiranje vlasti.

Prema podacima RIK-a, izlaznost je 58,46 odsto na parlamentarnim izborima. Republička izborna komisija objavljuje rezultate izbora u realnom vremenu na osnovu prispelih podataka sa biračkih mesta na svojoj veb-prezentaciji na sajtu RIK-a, što možete pratiti na sledećem linku:

IZVOR: YT / Rik Komisija

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Izbori