Ako se nađete tada na biračkom mestu

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar izjavio je da svim biračima koji se u 20 časova nađu ispred biračkog mesta, po zakonu mora da bude omogućeno da obave svoju građansku dužnost.

Klačar je kazao da bi član biračkog odbora u 20 časova trebalo da stane na kraju postojećeg reda birača koji čekaju da glasaju i da se svim biračima koji su do tog trenutka u redu omogući da glasaju i posle isteka zakonskog roka u 20 časova.

- Svima koji bi naknadno stali u redu iza člana biračkog odbora ne bi bilo omogućeno glasanje - objasnio je Klačar.

Prema izveštajima beogradskih medija, ispred velikog broja biračkih mesta već satima su ogromne gužve zbog usporenog glasačkog procesa. U Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) nisu mogli da odgovore na pitanje da li će, zbog velikih redova ispred mnogih biračkih mesta u Beogradu, biti produženo glasanje i posle 20 časova kako bi svi zainteresovani birači ispunili svoju građansku dužnost.

U RIK-u je rečeno da je predsednik Vladimir Dimitrijević na sastanku, a da po zakonu rok za glasanje ističe u 20 časova. Saradnici predsednika RIK-a nisu mogli ni da odbace mogućnost da se, ako bude bilo potrebe, produži glasanje na mestima gde postoje veliki redovi.

Autor: Novosti.rs

#Izbori

#izlaznost