Šestorica poginulih rudara su iz Aleksinca, jedan iz Sokobanje, jedan iz Trgovišta

Dan žalosti je u mestima gde su živela osmorica rudara koja su juče poginula u jami rudnika uglja Soko. Šestorica poginulih rudara su iz Aleksinca, jedan iz Sokobanje, jedan iz Trgovišta.

Osam rudara je poginulo, a 21 je povređen u rudniku Soko. U aleksinačkoj bolnici zbrinuto je njih 17 sa lakšim povredama, a dvojica u Kliničkom centru u Nišu. Nisu životno ugroženi.

Svi pacijenti smešteni u bolnici u Aleksincu proveli su noć mirno, a direktor Goran Vidić očekuje da će u toku dana veći broj pacijenata biti pušten na kućno lečenje.

Foto: Tanjug/Zoran Petrović

U univerzitetskom kliničkom centru su trojica rudara smeštena na Kliniku za endokrinologiju, odeljenje toksikologije i njihovo zdravstveno stanje je, takođe, stabilno, saopšteno je iz niškog Kliničkog centra.

Preminuli su Darko Zlatković (1979), Nenad Trivunac (1985), Radovan Grujić (1975), Petar Petrović (1991), Branko Čokorilo (1966), Branislav Zlatanović (1967), Bratislav Živković (1963) i Bojan Stajić Bojan (1988).

Prvi deo istrage je pokazao da su se stradali rudari ugušili od velike količine metana. NJihova tela su na Institutu za sudsku medicinu u Nišu.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović rekla je juče da imaju snimljen svaki sekund dešavanja u rudniku, kao i da nije bilo eksplozije.

Naglasila je da će država pomoći porodicama stradalih, kao što će i rudari Resavice pomoći svojim kolegama.

- Iza osam rudara ostalo je 12-oro dece, jedna beba koja se rodila početkom ove godine. Naša je obaveza da učinimo apsolutno sve za njihove porodice i naravno da nikada ne budu zaboravljeni - rekla je juče Mihajlovićeva.

Autor: J. Ćosin

#2. april

#2022

#Rudnik Soko

#dan žalosti